Ja jem wszystkie i każda mi smakuje ale tak naj naj to pęczak.
Czasami mówią mi że zjem wszystko, nawet...i tu pada niecenzuralne słowo ale ja się nie wstydzę tego że smakuje mi kasza i nie jem jej dlatego że się odchudzam tylko ona mi naprawdę smakuje.
Polecam w wersji z warzywami, jest obłędna w smaku.
Kasza pęczak z warzywami.
Składniki:
- 1/2 szklanki kaszy pęczak
- 1 czerwona papryka
- 1 mały brokuł
- 300 g fasolki szparagowej mamut
- 400 ml wody z gotowania fasolki i brokuła
- 1 pomidor
- 2 cebule
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka świeżego oregano
- 1 łyżka świeżego tymianku
- 1 łyżka świeżego cząbru
- 1 łyżka świeżego estragonu
- 1 łyżka świeżego hyzopu
- 50 ml białego wytrawnego wina
- 50 ml sosu sojowego
- olej rzepakowy do smażenia
Najpierw zajęłam się przygotowaniem warzyw i tak: obrałam fasolkę i pokroiłam na kawałki.
Cebulę i czosnek pokroiłam w półplasterki.
Paprykę pokroiłam na kawałki.
Zagotowałam wodę, posoliłam ją i wrzuciłam do niej fasolkę, gotowałam 3 minuty, wyjęłam ją z wody a do garnka wsypałam szczyptę cukru i blanszowałam w niej 3 minuty różyczki brokuła.
Brokuła wyjęłam a wodę pozostawiłam na potem.
Na patelni rozgrzałam olej i podsmażyłam na nim cebulę i czosnek a potem dodałam kaszę i smażyłam 2 minuty.
Teraz wlałam na patelnię wino i chwilę smażyłam.
Dodałam paprykę, pokrojonego w kostkę pomidora, blanszowaną fasolkę,wlałam wodę z gotowania brokuła i sos sojowy i gotowałam pod przykryciem około 20 minut, po czym dodałam brokuła i gotowałam jeszcze 10 minut.
Na koniec dodałam posiekane zioła i wymieszałam.
Podałam warzywa zanurzone w sosie.
Smacznego.
Przepis autorski.
"Podróże małe i duże"
Las Puczniew |
2 komentarze
kasza z warzywami bardzo mi smakuje, spróbuję teraz z pęczakiem
OdpowiedzUsuń--------------------------------------------------
http://bit.ly/2exPe2V
Proszę się przedstawiać komentując i nie wklejać linków.
UsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.