Myślałam i wymyśliłam że najlepiej podać ją w warzywach, ponieważ ośmiornica z warzywami jest super to i kałamarnica będzie ok.
Nie pomyliłam się danie wyszło wyborne, polecam serdecznie.
Kałamarnica w warzywach.
Składniki:
- 500 g kałamarnicy
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 cebula
- 1 papryka
- 2 pomidory
- 3 ząbki czosnku
- 1/2 szklanki białego wina
- sól morska
- pieprz
- 1 posiekany pęczek bazylii
Ponieważ ja miałam jedną mackę kałamarnicy i to było już pół kilograma więc umyłam ją, osuszyłam dokładnie i pokroiłam na kawałki.
Cebulę obrałam i pokroiłam w plasterki, paprykę w paseczki, cukinię umyłam i wraz ze skórką pokroiłam w kostkę.
Pomidory wraz ze skórką pokroiłam w kostkę.
Posiekałam również drobno czosnek.
Na patelni rozgrzałam oliwę i podsmażyłam na niej cebulę, posoliłam.
Teraz dodałam paprykę, cukinię i smażyłam kilka minut.
Dodałam potem pomidory i czosnek, sól i pieprz i wlałam wino, chwilę dusiłam.
Na końcu dodałam kałamarnicę i smażyłam 5 minut.
Przed podaniem posypałam posiekaną bazylią.
Smacznego.
Pomysł własny.
"Podróże małe i duże"
Mamo poczekaj |
0 komentarze
Prześlij komentarz
Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.