Zrobiłam z części wino, część zjedliśmy ze smakiem a część przerobiłam na galaretkę.
Cały problem polega na wyciśnięciu soku z winogron na zimno.
Ja użyłam sokowirówki a sok był klarowny i pachniał w całym domu.
No to zaczynamy.
Galaretka z ciemnych winogron, specjał do słoika.
Składniki:
- 3/4 litra soku z winogron wyciśniętego na zimno
- 1 kg cukru żelującego Diamant 1
Przygotowanie galaretki z winogron:
- Z winogron wycisnęłam sok w sokowirówce.
- 3/4 litra wlałam do garnka, dodałam cukier żelujący i wymieszałam.
- Podgrzewając doprowadziłam do wrzenia i gotowałam 1 minutę ciągle mieszając.
- Gorącą galaretkę wlałam do słoiczków i od razu zakręciłam, stawiając słoiki do góry dnem do wystygnięcia.
Smacznego.
Pomysł własny.
"Podróże małe i duże"
Grążele w deszczu |
2 komentarze
3/4 soku i 1 kg cukru? Czy nie za słodkie?
OdpowiedzUsuńŁucjo czy mnie się wydaje czy Ty się ostatnio czepiasz wszystkich moich przepisów? we wszystkich coś nie pasuje? Tyle było trzeba i ja tak zrobiłam i zapewniam że nie jest za słodka bo winogrono jest dość kwaskowe.
OdpowiedzUsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.