Tym razem ciasto wprost z Francji, pyszne, aromatyczne, wilgotne i nie starzejące się o ile wytrwa klika dni.
Polecam na szybki wypiek.
Francuskie ciasto z jabłkami.
Składniki: tortownica 24 cm
Smacznego.
Źródło.
Jesienne wypieki na blogach:
Słodkie okruszki
Z miłości do słodkości...
Marcepanowy kącik
Moje domowe kucharzenie
Lidka Wesołowska zdjęcie z FB
Grunt to przepis!
Esmeralda ze smakiem
Szóste niebo
Ewusiowe smaki
- 3/4 szklanki mąki pszennej T 650
- 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 4 duże jabłka - miałam szara renetę
- 2 duże jajka
- 2/3 szklanki drobnego cukru do wypieków
- 3 łyżki ciemnego rumu - ja dałam Amaretto
- 1/2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
- 115 g rozpuszczonego i przestudzonego masła
- cukier puder do posypania
Przygotowanie ciasta:
- Do miski przesiałam mąkę, sól, proszek do pieczenia.
- Jaja wymieszałam z cukrem tylko do połączenia składników, dodałam teraz do jaj przestudzone masło i dobrze wymieszałam.
- Ja do mieszania używałam rózgi.
- Teraz do masy jajecznej dodałam Amaretto i ekstrakt z wanilii, wymieszałam.
- Na koniec wsypałam mąkę z proszkiem i łopatką wymieszałam ciasto.
- Jabłka obrałam ze skórki, wycięłam gniazda nasienne i pokroiłam w kostkę 2 - 2,5 cm.
- Jabłka włożyłam do ciasta i jeszcze raz wymieszałam.
- Tortownicę wyłożyłam papierem do pieczenia i przełożyłam do niej ciasto, wyrównałam wierzch.
- Piekłam ciasto w piekarniku nagrzanym do 175 C z opcją grzania góra/dół przez 45 minut, lub do suchego patyczka.
Smacznego.
Źródło.
Jesienne wypieki na blogach:
Słodkie okruszki
Z miłości do słodkości...
Marcepanowy kącik
Moje domowe kucharzenie
Lidka Wesołowska zdjęcie z FB
Grunt to przepis!
Esmeralda ze smakiem
Szóste niebo
Ewusiowe smaki
"Podróże małe i duże"
Kolory jesieni |
16 komentarze
Piękne kolory jesieni i jej smaki. Dziękuję za wspólne pieczenie.
OdpowiedzUsuńDorotko to była przyjemność, dziękuję.
UsuńSmakowite ciasto.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam:)
Dziękuję Łucjo i pozdrawiam.
UsuńZjadłabym..dzięki za wspólne pieczenie.
OdpowiedzUsuńNo to pieczemy Bożka, dzięki wielkie.
UsuńDorotko wspaniałe ciasto i pachnące. Dziękuję za wspólne pieczenie :)
OdpowiedzUsuńDziękuję Gosia, pozdrawiam.
UsuńSmakowite ciasto. Dzięki za wspólne pieczenie.
OdpowiedzUsuńEwo i ja dziękuję.
UsuńDziękuję za wspólne pieczenie :)
OdpowiedzUsuńDziękuję Diano.
UsuńBardzo smaczne ciacho wyszło :D
OdpowiedzUsuńDziękuję Iwono.
UsuńMmmmhhmmm, już czuje ten smak :) Wyśmienity wypiek na jesienne, ponure wieczory :) Dzięki Dorotko za wspólne pieczenie!
OdpowiedzUsuńDzięki Asia.
UsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.