Puszyste, pachnące jesiennym słońcem, bo jak jesień to jabłka a jak jabłka to placuszki będą idealne.
No to co? smażymy? a Wy jakie placuszki lubicie?
Drożdżowe placuszki z jabłkiem.
Składniki:
- 1 szklanka mleka ukwaszonego - acidofilnego
- 150 g serka homogenizowanego waniliowego
- 1 jajo
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1 jabłko
- 1 łyżeczka suchych drożdży
- olej do smażenia
- syrop z agawy do podania
Jabłko wraz ze skórką starłam na tarce o dużych oczkach.
Do miski wlałam mleko, dodałam jajo i serek i dobrze wymieszałam.
Mąkę wymieszałam z drożdżami i wsypałam do składników płynnych, wymieszałam masę.
Dodałam do masy starte jabłka i ponownie wymieszałam.
Miskę przykryłam folią spożywczą i odstawiłam w ciepłe miejsce na około godzinę do wyrośnięcia.
Potem łyżką nabierałam porcje ciasta i smażyłam na rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor.
Można też smażyć w głębokim tłuszczu, tak samo nabierając porcje ciasta, będą wtedy racuszki.
Osączyłam placuszki na ręczniku papierowym i podałam z syropem z agawy.
Smacznego.
Przepis autorski.
"Podróże małe i duże"
Dojrzałe i soczyste gruszki |
2 komentarze
Świetne placuszki, moja babcia robiła podobne :)
OdpowiedzUsuńKochane babcie wiedzą co dobre.
UsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.