Nalewkę robi się wyjątkowo szybko i nie trzeba długo czekać na efekty dojrzewania.
Do ciasta smakuje wybornie.
Kupujemy cytryny i robimy nalewkę?
Cytrynówka.
Składniki:
- 1 kg cytryn
- 700 g cukru białego
- 1 l spirytusu
- 1 l wody niegazowanej
- 2 duże łyżki miodu
Z obranych cytryn wycisnęłam sok i pozostawiłam na 24 godziny.
Obierki cytrynowe włożyłam do dużego słoja i zalałam spirytusem, pozostawiłam na 24 godziny.
Co jakiś czas potrząsałam słojem aby obierki oddały cały swój kolor i aromat do spirytusu.
Na drugi dzień rozpuściłam cukier w wodzie lekko ją podgrzewając i mieszając, dodałam także miód, przelałam do pustego słoja i pozostawiłam do ostudzenia.
Odcedziłam obierki cytrynowe od płynu, obierki wyrzuciłam a płyn wlałam do wody z cukrem.
Do słoja wlałam również sok z cytryn, wymieszałam i przelałam do butelek.
Odstawiłam na 24 godziny aby się przegryzła.
Nalewka jest mętna od soku z cytryny więc należy ją przez spożyciem wymieszać w butelce.
Na zdrowie!
Przepis z archiwum.
"Podróże małe i duże"
Odpoczynek - wielbłąd dwugarbny |
0 komentarze
Prześlij komentarz
Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.