Francuzi lubią sobie dogadzać przy śniadaniu i stąd te mega pyszne kanapki.
Polecam jedną i drugą, mnie smakowały obie.
Crogue Madame czyli francuska kanapka.
Składniki:
- 4 plastry chleba ulubionego
- 4 plastry szynki
- 120 g sera żółtego
- 4 jaja
- sól morska
- 1 łyżka masła klarowanego
- 1 łyżka masła klarowanego
- 1 łyżka mąki pszennej
- 1/3 szklanki mleka
- sól morska
- gałka muszkatołowa
W rondelku rozgrzałam masło klarowane na sos i zasmażyłam na nim mąkę.
Smażyłam mieszając kilka chwil aż stało się kremowe i wlałam teraz ciągle mieszając mleko.
Mieszałam aż sos się zagotował i zgęstniał.
Jeśli jest za gęsty dodajcie jeszcze trochę mleka.
Doprawiłam do smaku solą i gałką muszkatołową.
Na patelni rozgrzałam masło.
2 jaja roztrzepałam widelcem, obtoczyłam w nim kromki chleba z obu stron i obsmażyłam każdą kromkę również z obu stron.
Kromki chleba odłożyłam na bok.
Ser żółty starłam na tarce, najlepiej użyć gruyera lub innego długodojrzewającego.
Dwa tosty posypałam 1/3 ilości sera, na każdym ułożyłam po 2 plastry szynki, posypałam 1/3 startego sera i przykryłam drugą kromką.
Kanapki ułożyłam na blaszce i posmarowałam je sosem beszamelowym i posypałam resztą sera.
Piekarnik rozgrzałam do 180 C z opcją grilla i wsunęłam blaszkę na 5 minut lub do momentu aż ser się rozpuścił.
Jak kanapki były z piekarniku, na patelnię wbiłam dwa jaja, posoliłam je i oprószyłam pieprzem, przykryłam patelnię aby ładnie się ścięły.
Smażyłam je około 1,5 - 2 minuty.
Na każdą kanapkę ułożyłam 1 jajo sadzone i podałam natychmiast aby nie ostygły.
Smacznego.
Przepis kuchni francuskiej.
"Podróże małe i duże"
Chciał się ukryć, podgrzybek brunatny |
1 komentarze
idealna na weekendowe śniadanie:)
OdpowiedzUsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.