Znajomych coraz mniej chce brać udział w tym fajnym przedsięwzięciu a szkoda.
Może Was namówię i będziecie brać udział w naszej zabawie?
Clafoutis z jabłkami i dynią to pyszne śniadanie i deser w jednym.
Przepis jest Ani Starmach i w oryginale są czereśnie a u nas skoro jesień to muszą być jabłka i dynia.
Zachęcam wszystkich do wypróbowania przepisu.
Clafoutis to najlepszy deser francuskich mam a przygotowuje się go tak szybko jak ciasto na naleśniki, zapraszam.
Trochę przepis pozmieniałam pod nasze preferencje.
Clafoutis z jabłkami i dynią.
Składniki: forma 22 cm
- 400g jabłek
- 100g dyni
- 125 g mąki pszennej T 650
- 50g cukru trzcinowego
- 300 ml mleka
- 3 jajka
- masło do wysmarowania formy
Jabłka przekroiłam na ćwiartki, wykroiłam gniazda nasienne i pokroiłam w plasterki, wraz ze skórką.
Dynię obrałam, pokroiłam w plasterki i blanszowałam 2 minuty we wrzącej wodzie, odcedziłam.
Formę wysmarowałam masłem a na dnie równo rozłożyłam plasterki jabłek i dyni.
Posypałam owoce ciemnym cukrem muscovado.
Jaja roztrzepałam jak do jajecznicy, dodałam cukier trzcinowy, potem mąkę, sól i mleko i dokładnie roztrzepałam.
Masą zalałam owoce i piekłam w piekarniku nagrzanym do 180 C z opcją grzania góra/dół przez 40 - 45 minut.
Deser można jeść na zimno jak i na ciepło.
Smacznego.
Przepis kuchni francuskiej.
Wypiekanie na śniadanie na innych blogach:
Zacisze kuchenne
Smaki Alzacji
"Podróże małe i duże"
Gajówka Osadnik - Lazurowe Jezioro |
10 komentarze
Bardzo smaczne i bardzo na czasie:))Pozdrawiam serdecznie:))
OdpowiedzUsuńPysznie jest, pozdrawiam Reniu.
UsuńPysznie wygląda.
OdpowiedzUsuńA czy można bez cukru?
Na pewno też świetnie smakuje.
Pozdrawiam:)*
Pewnie można ale ja nie próbowałam. Pozdrawiam Moniko.
UsuńNie mam w zwyczaju jeść na śniadanie naleśników i tego typu podobnych. Niemniej, przepis ciekawy.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam.
A co jadasz na śniadanie? Pozdrawiam Łucjo.
UsuńDorota wielkie dzięki za wspólne wypiekanie :-)
OdpowiedzUsuńI ja dziekuję Gocha.
UsuńPysznie było, dziękuję:-)Jeszcze porcję mam dzisiaj na drugie śniadanie:-)
OdpowiedzUsuńPyszne, pyszne, szkoda że więcej osób nie piekło. Dziękuję Marzenko.
UsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.