Przepis pochodzi z książki "Domowe wypieki".
Chleb jest bardzo mięciutki, na śniadanie znakomity, polecam gorąco.
Dodajcie swoje ulubione zioła aby pachniał jeszcze piękniej a do tego ulubiony ser a będzie jeszcze smaczniej, zapraszam.
Chlebek pszenny z serem i ziołami.
Składniki:
Ciasto:
- 500 g mąki pszennej
- 1 torebka suszonych drożdży - 7 g
- 1 łyżeczka miałkiego cukru
- 1 łyżeczka soli
- pieprz do smaku
- 2 - 3 cebule
- 2 łyżki masła
- 1 jajko
- 100 g sera gouda startego na tarce lub innego żółtego
- 4 - 6 łyżek świeżych ziół - dałam cząber, tymianek, oregano i szałwię
- 1 żółtko
- 1 łyżka wody
Mąkę przesiałam do misy robota, dodałam sól i cukier, drożdże oraz pieprz.
Dolałam wodę i wyrobiłam na jednolite i elastyczne ciasto.
Ciasto odstawiłam w ciepłe miejsce do wyrastania na około godzinę.
Jak ciasto rosło zrobiłam farsz czyli cebulę posiekałam i zrumieniłam na łyżce masła.
Do przestudzonej cebuli dodałam jajo, posiekane zioła i starty na tarce o grubych oczkach ser, wymieszałam.
Jak ciasto podwoiło swoją objętość, wyjęłam je na blat, zagniotłam, rozwałkowałam na placek 30 x 40 cm.
Posmarowałam pozostałą łyżką masła a potem rozsmarowałam przestudzony farsz.
Zaczęłam zwijać chlebek wzdłuż dłuższych boków z obu stron do środka.
Końce chleba dobrze skleiłam aby farsz się nie wydostał podczas pieczenia.
Foremkę wysmarowałam masłem i wysypałam mąką, włożyłam do niej uformowany chleb.
Pozostawiłam na 40 - 45 minut do wyrośnięcia.
Wyrośnięty chlebek posmarowałam żółtkiem wymieszanym z łyżką wody.
Piekłam chlebek w piekarniku nagrzanym do 190 C z opcją grzania góra/dół przez 40 minut.
Po upieczeniu studziłam na kratce.
Uwaga, pachnie w całym domu i trudno się oprzeć gorącemu chlebkowi.
Smacznego.
Przepis z książki "Domowe wypieki"
Razem ze mną chlebek wypiekała :
Iza - Smaczna Pyza
Nina - Gotuj Sam!
Ewa - W koperkowej w kuchni
Edyta - Pasja smaku
Agnieszka - Najsmaczniejsze.pl
"Podróże małe i duże"
Kolorowa jesień |
8 komentarze
Jak pięknie wyszedł! Mimo, że obecnie preferuję żytnie pieczywo, to ten chlebek wygląda bardzo kusząco :))
OdpowiedzUsuńSpróbuj połączyć mąki i będzie znakomity.
UsuńFantastyczny pomysł. Chętnie spróbuje ten przepis. Serdecznie pozdrawiam Monika z www.tarkaimiarka.pl
OdpowiedzUsuńPolecam gorąco Moniko, chlebek jest super.
UsuńDziękuję za wspólne pieczenie
OdpowiedzUsuńDziękuję.
UsuńZgadzam się z tym, że chleb pachnie tak niesamowicie, że nie można się oprzeć i pierwszą kromkę zjada się na ciepło :) Dziękuję za wspólne pieczenie.
OdpowiedzUsuńKoperku dziękuję pięknie.
UsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.