Chleb potrzebuje czasu aby wyrosnąć jak większość chlebów na zakwasie , nie potrzebuje jednak dużo pracy.
Wystarczy dobrze rozplanować czas i pyszny chleb na stole cieszy oczy i brzuchy.
Chleb żytni na zakwasie najprostszy z żurawiną.
Składniki: keksówka 31 x 14
Zaczyn:
- 1/2 szklanki mąki żytniej razowej
- 1/2 szklanki letniej wody
- 1/2 szklanki zakwasu żytniego czynnego
- 355 g mąki żytniej T 720
- 100 g mąki żytniej razowej
- 1 łyżeczka soli
- 1/2 szklanki żurawiny
- cały zaczyn
- 380 - 400 ml wody
Wieczorem do dużej miski wsypałam obie mąki, dodałam cały zaczyn, sól, żurawinę i wodę, wymieszałam aż powstało jednolite ciasto, dość gęste.
Ciasto włożyłam do keksówki wysmarowanej masłem i wysypanej mąką.
Włożyłam formę do reklamówki, zawiązałam i pozostawiłam do rana na blacie kuchennym.
Rano rozgrzałam piekarnik do 200 C z opcją grzania góra/dół i spryskałam wierzch chleba wodą.
Piekłam chleb przez 45 minut.
Po upieczeniu wyjęłam chleb z formy i studziłam na kratce.
Smacznego.
Przepis autorski.
"Podróże małe i duże"
Przyjaźń, miłość czy kochanie? |
2 komentarze
A jak zrobić zakwas żytni czynny?
OdpowiedzUsuńZakwas czynny to taki który 24 godziny przed pieczeniem wyjmuję z lodówki i dokarmiam mąką. Jak zrobić zakwas żytni znajdziesz u mnie pod linkiem: http://doowa.blogspot.com/search?q=Jak+zrobi%C4%87+zakwas%3F
UsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.