czwartek, 20 października 2016

Chleb żytni na zakwasie najprostszy z żurawiną

Piękny i pyszny, tak mogę go określić.
Chleb potrzebuje czasu aby wyrosnąć jak większość chlebów na zakwasie , nie potrzebuje jednak dużo pracy.
Wystarczy dobrze rozplanować czas i pyszny chleb na stole cieszy oczy i brzuchy. 
Chleb żytni na zakwasie najprostszy z żurawiną.


         Składniki: keksówka 31 x 14
            Zaczyn:
  • 1/2 szklanki mąki żytniej razowej
  • 1/2 szklanki letniej wody 
  • 1/2 szklanki zakwasu żytniego czynnego 
            Chleb właściwy:
  • 355 g mąki żytniej T 720 
  • 100 g mąki żytniej razowej
  • 1 łyżeczka soli
  •  1/2 szklanki żurawiny
  • cały zaczyn
  • 380 - 400 ml wody
Rano wymieszałam mąkę razową żytnią z wodą i zakwasem, nakryłam miskę folią spożywczą i pozostawiłam do wieczora. 
Wieczorem do dużej miski wsypałam obie mąki, dodałam cały zaczyn, sól, żurawinę i wodę, wymieszałam aż powstało jednolite ciasto, dość gęste.
Ciasto włożyłam do keksówki wysmarowanej masłem i wysypanej mąką.
Włożyłam formę do reklamówki, zawiązałam i pozostawiłam do rana na blacie kuchennym.
Rano rozgrzałam piekarnik do 200 C z opcją grzania góra/dół i spryskałam wierzch chleba wodą. 
Piekłam chleb przez 45 minut.
Po upieczeniu wyjęłam chleb z formy i studziłam na kratce. 
Smacznego.
Przepis autorski.
"Podróże małe i duże"
Przyjaźń, miłość czy kochanie?

2 komentarze

  1. Odpowiedzi
    1. Zakwas czynny to taki który 24 godziny przed pieczeniem wyjmuję z lodówki i dokarmiam mąką. Jak zrobić zakwas żytni znajdziesz u mnie pod linkiem: http://doowa.blogspot.com/search?q=Jak+zrobi%C4%87+zakwas%3F

      Usuń

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy Blogger