Koniecznie upieczcie sobie taki chleb aby potem cieszyć się że nie musicie zajadać chleba z marketu naładowanego całym mnóstwem ulepszaczy tylko pyszny, pachnący domowy chleb.
Polecam gorąco.
Chleb pełnoziarnisty na zakwasie.
Składniki: forma 31 x 14 cm
Zaczyn:
- 3 łyżki czynnego zakwasu żytniego
- 1 szklanka mąki żytniej pełnoziarnistej
- 1 szklanka zimnej wody
- 250 g mąki pszennej graham
- 250 g mąki żytniej pełnoziarnistej
- cały zaczyn
- 1/2 szklanki siemienia lnianego
- 1/2 szklanki otrębów żytnich
- 1/4 szklanki pestek słonecznika + do wysypania blaszki
- 1/4 szklanki pestek dyni
- 2 łyżeczki soli
- 2 szklanki wody
- świeże drożdże wielkości orzecha jeśli macie słaby zakwas, jeśli zakwas jest mocny nie potrzeba
Pozostawiłam na 8 - 12 godzin na blacie kuchennym.
Po tym czasie do miski wsypałam obie mąki, dodałam sól, otręby, siemię lniane, pestki słonecznika i dyni, wlałam zaczyn, wodę i wymieszałam bardzo dokładnie.
Masa jest konsystencji gliny.
Przykryłam miskę ściereczką i pozostawiłam na 2 - 3 godziny, czasami dłużej aż masa się napuszyła, ma gąbczastą strukturę.
Formę do chleba wysmarowałam grubo masłem, wysypałam boki pestkami słonecznika a spód mąką i przełożyłam do niej wyrośnięte ciasto.
Wygładziłam wierzch wodą.
Piekarnik nagrzałam do 180 C z opcją grzania góra/dół, wsunęłam formę do środka i piekłam przez 1 godzinę i 10 minut.
Po upieczeniu wyjęłam chleb z formy i studziłam na kratce.
Smacznego.
Przepis własny.
"Podróże małe i duże"
Podgrzybek zajączek |
8 komentarze
Brawo - cudny wypiek ... Gdybym maiła możliwość poprosiłabym o kromeczkę takiego chlebka :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiamy :)
Kromeczkę możesz mieć jak zabierzesz się za wypiek pysznego, własnego chleba, pozdrawiam.
UsuńAch te Twoje chlebusie.....Pozdrawiam serdecznie:)
OdpowiedzUsuńPiękne są no nie? pozdrawiam.
UsuńOstatnio przez inne zajęcia odbiłam się zupełnie od pieczenia chleba. Pora zrobić zakwas i powrócić do dobrego zwyczaju.
OdpowiedzUsuńA gdzie podział się stary zakwas? czemu robić nowy? Pieczenie chleba dla nie to dobry nawyk. Pozdawiam
Usuńbardzo zdrowy i pyszny chleb
OdpowiedzUsuń-------------------------------------
http://bit.ly/2exPe2V
Pachnie i chrupie, polecam.
UsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.