Ja uwielbiam świeżutką bułkę z chrupiącą skórką i masłem, koniec, więcej mi nie trzeba.
Zarabiamy zatem ciasto i pieczemy bułeczki.
Bułki grahamki z dynią.
Składniki:
- 200 g mąki pszennej graham T 1850
- 400 g mąki pszennej T 650
- 1,5 łyżeczki soli
- 1 łyżeczka cukru
- 30 g świeżych drożdży
- 350 ml wody
- 1.2 szklanki pestek dyni
- mleko do smarowania bułek
Drożdże rozpuściłam w wodzie, wlałam do mąki, wymieszałam.
Wyrabiałam ciasto przez 5 minut, pod koniec dodałam pestki dyni.
Z ciasta uformowałam 10 bułeczek, ułożyłam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, nacięłam i pod przykryciem pozostawiłam na godzinę do wyrośnięcia.
Potem posmarowałam bułki mlekiem i piekłam w piekarniku nagrzanym do 200 C z opcją grzania góra/dół przez 25 minut.
Smacznego.
Przepis autorski.
"Podróże małe i duże"
Muchomor |
0 komentarze
Prześlij komentarz
Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.