poniedziałek, 10 października 2016

Aioli - majonez czosnkowy - Majonese All'aglio

Przeczytałam książkę Frances Mayes "Codzienność w Toskanii" i znalazłam w niej mnóstwo fajnych przepisów min. na ten sos.
Jak pisze autorka sos idealny do szparagów, frytek albo surowych warzyw.
Pyszny jest z krewetkami, jako dodatek do sałatek, które dzięki niemu zyskują jedyny i niepowtarzalny smak.
Samo przygotowanie sosu to zaledwie 5 minut, zabieramy się do dzieła?
Aioli - majonez czosnkowy - Majonese All'aglio.



Składniki: 250 ml sosu 
  • 1/2 łyżeczki mielonej gorczycy
  • 1 jajo
  • 1 żółtko
  • 2 łyżki soku cytrynowego
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 szklanka oliwy extra vergine
  • szczypta soli
Przygotowanie sosu:
  • Do kielicha blendera lub do wysokiego pojemnika, zależy czym będziecie ucierać - ja w wysokim naczyniu i miksowałam blenderem ręcznym, wlałam 1/4 szklanki oliwy, dodałam jajo i żółtko, zmieloną gorczycę, przeciśnięty przez praskę czosnek, sól oraz sok z cytryny, miksowałam przez 30 sekund po czym nie przerywając miksowania dolewałam małym strumyczkiem resztę oliwy.
  • Miksowałam jeszcze aż sos uzyskał jednolitą konsystencję.
  • Przechowuję w lodówce około tygodnia.
Smacznego.
Przepis kuchni włoskiej.
"Podróże małe i duże"
Co wybrać Drodzy, co wybrać?

2 komentarze

  1. Majonez i czosnek. Moje ulubione zestawienie :) Mniam mniam. Dziękuję za przepis :)

    OdpowiedzUsuń

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy Blogger