Jak pisze autorka sos idealny do szparagów, frytek albo surowych warzyw.
Pyszny jest z krewetkami, jako dodatek do sałatek, które dzięki niemu zyskują jedyny i niepowtarzalny smak.
Samo przygotowanie sosu to zaledwie 5 minut, zabieramy się do dzieła?
Aioli - majonez czosnkowy - Majonese All'aglio.
Składniki: 250 ml sosu
- 1/2 łyżeczki mielonej gorczycy
- 1 jajo
- 1 żółtko
- 2 łyżki soku cytrynowego
- 3 ząbki czosnku
- 1 szklanka oliwy extra vergine
- szczypta soli
- Do kielicha blendera lub do wysokiego pojemnika, zależy czym będziecie ucierać - ja w wysokim naczyniu i miksowałam blenderem ręcznym, wlałam 1/4 szklanki oliwy, dodałam jajo i żółtko, zmieloną gorczycę, przeciśnięty przez praskę czosnek, sól oraz sok z cytryny, miksowałam przez 30 sekund po czym nie przerywając miksowania dolewałam małym strumyczkiem resztę oliwy.
- Miksowałam jeszcze aż sos uzyskał jednolitą konsystencję.
- Przechowuję w lodówce około tygodnia.
Przepis kuchni włoskiej.
"Podróże małe i duże"
Co wybrać Drodzy, co wybrać? |
2 komentarze
Majonez i czosnek. Moje ulubione zestawienie :) Mniam mniam. Dziękuję za przepis :)
OdpowiedzUsuńPolecam się Norbercie. Miło mi, dziękuję.
UsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.