Aromatyczny kokos idealnie pasuje do wiśni dlatego polecam tartę gorąco do kawy czy herbaty.
Wiśnie miałam świeże ale równie dobrze sprawdzą się mrożone czy ze słoika.
Kruche ciasto, kwaskowate wnętrze i beza kokosowa dopełnia całości, pyszne połączenie.
Wiśniowa tarta z kokosem.
Składniki: tortownica 22 cm
Ciasto kruche:
- 200 g mąki pszennej
- 40 g cukru pudru
- 1 jajo
- szczypta soli
- 100 g masła
- 400 g wiśni - waga bez pestek
- 4 łyżki dżemu wiśniowego
- 1 opakowanie budyniu waniliowego bez cukru op. na 500 ml mleka
- 100 ml mleka
- 2 białka
- szczypta soli
- 80 g cukru
- 80 g wiórków kokosowych
Przygotowanie:
- Najpierw zrobiłam kruche ciasto.
- Do miski wsypałam mąkę, dodałam pokrojone na kawałki zimne masło oraz jajo, sól i cukier, zagniotłam szybko jednolite ciasto.
- Ciasto owinęłam w folię spożywczą i wstawiłam do lodówki na 30 minut.
- Tortownicę wysmarowałam masłem i wysypałam bułką tartą.
- Ciasto równo wyłożyłam na spód i połowę brzegu tortownicy.
- Ponakłuwałam ciasto widelcem, ułożyłam na nim papier do pieczenia, wsypałam fasolę albo jak macie kulki ceramiczne i piekłam w piekarniku nagrzanym do 180 C z opcją grzania góra/dół przez 20 minut.
- Potem zdjęłam papier z fasolą i piekłam jeszcze 5 minut.
- Wiśnie wydrylowałam i przełożyłam do garnka, dodałam dżem i zagotowałam.
- Budyń wymieszałam z mlekiem i wlałam do wiśni, wymieszałam i ciągle mieszając zagotowałam.
- Gotowałam jeszcze minutę aby budyń zgęstniał.
- Na chłodne ciasto wyłożyłam chłodne nadzienie.
- Białka ubiłam na sztywną pianę z solą, dodając do ubitej stopniowo cukier i dalej miksując.
- Na końcu dodałam wiórki kokosowe i wymieszałam.
- Wyłożyłam pianę na wiśnie.
- Piekłam tartę jeszcze 40 minut w temperaturze 170 C z opcją grzania góra/dół.
Smacznego.
Źródło.
"Podróże małe i duże"
Wiśnie |
1 komentarze
Cudowna! Zapraszam na mój blog kulinarny! :) https://jaglusia.wordpress.com/
OdpowiedzUsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.