niedziela, 25 września 2016

Tarta wiśniowa z kokosem

Tarta wiśniowa czy tarta owocowa to raj dla zmysłów i podniebienia.
Aromatyczny kokos idealnie pasuje do wiśni dlatego polecam tartę gorąco do kawy czy herbaty.
Wiśnie miałam świeże ale równie dobrze sprawdzą się mrożone czy ze słoika.
Kruche ciasto, kwaskowate wnętrze i beza kokosowa dopełnia całości, pyszne połączenie.
Wiśniowa tarta z kokosem.




Składniki: tortownica 22 cm
Ciasto kruche:

  • 200 g mąki pszennej
  • 40 g cukru pudru
  • 1 jajo
  • szczypta soli
  • 100 g masła
Nadzienie wiśniowe:
  • 400 g wiśni - waga bez pestek
  • 4 łyżki dżemu wiśniowego
  • 1 opakowanie budyniu waniliowego bez cukru op. na 500 ml mleka
  • 100 ml mleka
Beza kokosowa:
  • 2 białka
  • szczypta soli
  • 80 g cukru
  • 80 g wiórków kokosowych


Przygotowanie:
  • Najpierw zrobiłam kruche ciasto.
  • Do miski wsypałam mąkę, dodałam pokrojone na kawałki zimne masło oraz jajo, sól i cukier, zagniotłam szybko jednolite ciasto.
  • Ciasto owinęłam w folię spożywczą i wstawiłam do lodówki na 30 minut.
  • Tortownicę wysmarowałam masłem i wysypałam bułką tartą.
  • Ciasto równo wyłożyłam na spód i połowę brzegu tortownicy.
  • Ponakłuwałam ciasto widelcem, ułożyłam na nim papier do pieczenia, wsypałam fasolę albo jak macie kulki ceramiczne i piekłam w piekarniku nagrzanym do 180 C z opcją grzania góra/dół przez 20 minut.
  • Potem zdjęłam papier z fasolą i piekłam jeszcze 5 minut.
  • Wiśnie wydrylowałam i przełożyłam do garnka, dodałam dżem i zagotowałam.
  • Budyń wymieszałam z mlekiem i wlałam do wiśni, wymieszałam i ciągle mieszając zagotowałam.
  • Gotowałam jeszcze minutę aby budyń zgęstniał.
  • Na chłodne ciasto wyłożyłam chłodne nadzienie.
  • Białka ubiłam na sztywną pianę z solą, dodając do ubitej stopniowo cukier i dalej miksując.
  • Na końcu dodałam wiórki kokosowe i wymieszałam.
  • Wyłożyłam pianę na wiśnie.
  • Piekłam tartę jeszcze 40 minut w temperaturze 170 C z opcją grzania góra/dół.


Smacznego.
Źródło.
"Podróże małe i duże"
Wiśnie

1 komentarze

  1. Cudowna! Zapraszam na mój blog kulinarny! :) https://jaglusia.wordpress.com/

    OdpowiedzUsuń

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy Blogger