Dzięki uprzejmości wydawnictwa Galaktyka stałam się szczęśliwą posiadaczką książki "Tajniki suszenia żywności. Jak w pełni wykorzystać możliwości dehydratora" autorstwa Michelle Keogh.
Premiera książki odbyła się 22 września 2016 r.
Suszycie warzywa i owoce? ja suszę i to dużo i już nie jeden post o tym powstał i widzę w statystykach że posty o suszeniu żywności cieszą się sporym zainteresowaniem.
Tym bardziej miło mi przedstawić Wam książkę której stałam się posiadaczką bo jest w niej cała masa rzeczy o których powinien wiedzieć każdy kto suszyć coś zamierza: orzechy, warzywa, owoce czy zioła.
Moda na zdrowe odżywianie i samowystarczalność w kuchni sprawiła że dehydratory czyt. suszarki goszczą już niemal w każdym gospodarstwie.
Urządzenia pomagają przerobić w łatwy i przyjemny sposób wiele warzyw i owoców które mogłyby się zmarnować gdyby nie suszarki.
Książka zawiera wiadomości podstawowe o suszeniu wszelakim a potem można podziwiać zdjęcia i przepisy na smakołyki które powstały dzięki suszarce.
Ja przyznam się szczerze mam dwie suszarki, jedną używam do grzybów a drugą do suszenia warzyw i owoców a także ziół.
Produkty wysuszone w suszarce można potem przechowywać przez wiele miesięcy i cieszyć się smakiem i zapachem lata nawet w lutym.
Książka posiada 192 strony, 17 rozdziałów, piękne zdjęcia, pyszne przepisy.
Kilka rozdziałów to: suszone warzywa, suszone owoce, ruloniki, suszone mięso, krakersy i chlebki a nawet smakołyki dla zwierząt.
W książce znajdziesz cenne informacje na temat:
• zalet domowego suszenia żywności
• mechanizmu działania dehydratora
• wyboru odpowiedniego dehydratora i innych akcesoriów kuchennych
• zasad bezpieczeństwa żywnościowego
• metod pozwalających na zachowanie smaku i koloru suszonych produktów
• produktów najlepiej nadających się do suszenia
• czynników wpływających na czas suszenia żywności
• sposobów przygotowywania żywności do suszenia
• przechowywania wysuszonych produktów
Polecam gorąco książkę bo warto mieć taki egzemplarz pod ręką, nie tylko wtedy kiedy mamy nadmiar żywności i trzeba jakoś ją przerobić ale również wtedy kiedy zapraszamy gości i chcemy ich czymś zaskoczyć lub przygotować zdrowe śniadanie czy deser, polecam.
Napiszcie potem czy książka się przydała?
środa, 28 września 2016
"Tajniki suszenia żywności.Jak w pełni wykorzystać możliwości dehydratora" Michelle Keogh - recenzja książki
Zobacz również
Tagi:
W ŚWIECIE KSIĄŻKI
Fotografie na blogu
Wszystkie zdjęcia załączane do przepisów są moją własnością i bardzo proszę pytaj o zgodę jeśli chcesz ich użyć, na pewno się zgodzę, jak również podaj odnośnik do ich autora jeśli odnosisz się do przepisu - tak niewiele a będzie mi bardzo miło. Kontakt.
2 komentarze
Książka świetna :)Takie pożyteczne książki bardzo lubię :)
OdpowiedzUsuńTo prawda, ja też.
UsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.