piątek, 16 września 2016

Szybki chleb pszenno - żytni z tikka masala i babką płesznik

Chleb jest pyszny, aromatyczny od przyprawy i zdrowy.
Smakuje wybornie z masłem, smalcem czy wędliną, trzeba popróbować ze wszystkim. 
Babka płesznik to znakomity środek pobudzający perystaltykę jelit. 
Polecam chlebek jako szybki, pyszny i aromatyczny, pieczemy?
Szybki chleb pszenno - żytni z tikka masala i babką płesznik. 


                 Składniki: 2 foremki 26 x 12 każda
  • 300 g mąki żytniej T 720
  • 400 g mąki pszennej T 650
  • 1,5 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka cukru
  • 2 łyżki przyprawy tikka masala
  • 600 ml wody
  • 40 g świeżych drożdży
  • 1 łyżka babki płesznik do posypania

Do miski wsypałam mąki, sól, przyprawę tikka masala, wymieszałam.
Drożdże włożyłam do miseczki, zasypałam cukrem a jak się rozpuściły wymieszałam w wodą.
Wlałam wodę z drożdżami do mąki i wymieszałam.
Mieszałam jeszcze 5 minut, ciasto jest dość luźne.
Foremki wysmarowałam masłem i wysypałam mąką. 
Przełożyłam ciasto do foremek i pozostawiłam pod przykryciem do wyrastania na 30 - 45 minut.
Potem wyrośnięte do wysokości foremek chleby, spryskałam wodą i posypałam nasionami babki płesznik.
Piekłam chleby w piekarniku nagrzanym do 200 C z opcją grzania góra/dół przez 50 minut.
Po upieczeniu wyjęłam chleby z formy i studziłam na kratce.
Smacznego.
Przepis autorski.
"Podróże małe i duże"
Rudbekia

2 komentarze

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy Blogger