Smakuje wybornie z masłem, smalcem czy wędliną, trzeba popróbować ze wszystkim.
Babka płesznik to znakomity środek pobudzający perystaltykę jelit.
Polecam chlebek jako szybki, pyszny i aromatyczny, pieczemy?
Szybki chleb pszenno - żytni z tikka masala i babką płesznik.
Składniki: 2 foremki 26 x 12 każda
- 300 g mąki żytniej T 720
- 400 g mąki pszennej T 650
- 1,5 łyżeczki soli
- 1 łyżeczka cukru
- 2 łyżki przyprawy tikka masala
- 600 ml wody
- 40 g świeżych drożdży
- 1 łyżka babki płesznik do posypania
Do miski wsypałam mąki, sól, przyprawę tikka masala, wymieszałam.
Drożdże włożyłam do miseczki, zasypałam cukrem a jak się rozpuściły wymieszałam w wodą.
Wlałam wodę z drożdżami do mąki i wymieszałam.
Mieszałam jeszcze 5 minut, ciasto jest dość luźne.
Foremki wysmarowałam masłem i wysypałam mąką.
Przełożyłam ciasto do foremek i pozostawiłam pod przykryciem do wyrastania na 30 - 45 minut.
Potem wyrośnięte do wysokości foremek chleby, spryskałam wodą i posypałam nasionami babki płesznik.
Piekłam chleby w piekarniku nagrzanym do 200 C z opcją grzania góra/dół przez 50 minut.
Po upieczeniu wyjęłam chleby z formy i studziłam na kratce.
Smacznego.
Przepis autorski.
"Podróże małe i duże"
Rudbekia |
2 komentarze
Aż mi zapachniało :) Super :)
OdpowiedzUsuńPolecam Kasiu.
UsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.