Robi się szybko i jest pyszne choć nie tak długo gotowane jak oryginał, jednak wcale nie mało.
Polecam serdecznie, choć warto też pokusić się o oryginalną wersję tego dania.
Spaghetti a'la bolognese, szybkie i proste.
Składniki:
- 500 g mięsa mielonego z łopatki wieprzowej
- 1 puszka - 420 g pomidorów krojonych z ziołami
- 1 cebula
- 3 ząbki czosnku
- 5 papryczek Padrón
- 1 łyżka suszonego oregano
- 1 - 2 łyżki posiekanej świeżej bazylii
- sól morska
- pieprz
- olej do smażenia
- szczypta cukru
- 250 g makaronu spaghetti
- 1/3 szklanki startego sera Grana Padano
Na oleju podsmażyłam cebulę, dodałam mięso i podsmażyłam tak aby powstały drobne kulki mięsa.
Teraz dodałam czosnek i papryczki i chwilę dusiłam.
Na patelnię wlałam pomidory, dodałam oregano, bazylię, cukier, sól i pieprz i dusiłam na małym ogniu około 2 godzin.
Makaron ugotowałam al'dente i wymieszałam z sosem.
Posypałam już na talerzu startym serem.
Smacznego.
Przepis Przemek.
"Podróże małe i duże"
Rumianek |
7 komentarze
Uwielbiam. :)
OdpowiedzUsuńTo tak jak my Malowana Słońcem, pozdrawiam.
UsuńTeż bardzo lubię:)))w szczególności za szybkie przygotowanie:)))Pozdrawiam serdecznie:)))
OdpowiedzUsuńSzybko i pysznie to podstawa.
UsuńBardzo fajny przepis, pysznie to wygląda :-)
OdpowiedzUsuńZapraszam do mnie :-)
http://www.mecooks.com
Pyszności.
OdpowiedzUsuńWłoska pasta to jest to co robię dosyć często.
Miłego tygodnia:)
Nie nazwałabym tego dania pastą tylko zwyczajnie spaghetti. Pasta to rytuał a mój makaron chyba nie dosięga paście do pięt.
UsuńDzięki Łucjo.
Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.