Wiem że sezon porzeczkowy już się skończył ale mrożone będą ok.
Można dodać również inne owoce, warto eksperymentować.
Do kawy czy herbaty znakomity dodatek, polecam.
Śmietanowiec z porzeczkami.
Składniki: tortownica 22 cm
- 400 ml kwaśnej śmietany 18 %
- 330 ml kwaśnej śmietany 10 %
- 3 pełne łyżki cukru pudru
- 1 galaretka cytrynowa
- 1 szklanka wrzącej wody
- 1 łyżka żelatyny
- 1 galaretka pastelowa o smaku Lyche coctail
- 1 szklanka porzeczki czerwonej i czarnej
- biszkopty na spód tortownicy
Galaretkę cytrynową rozpuściłam w 1 szklance wrzącej wody razem z 1 łyżką żelatyny, przestudziłam.
Galaretkę pastelową rozpuściłam w 400 ml wrzącej wody, pozostawiłam do wystudzenia.
Na dno tortownicy wyłożyłam okrągłe biszkopty.
Porzeczki umyłam i osuszyłam.
Obie śmietany krótko zmiksowałam z cukrem pudrem i dodałam zimną galaretkę cytrynową, chwilę miksowałam do połączenia składników.
Do masy śmietanowej dodałam porzeczki, wymieszałam i wylałam na spód z biszkoptów.
Wstawiłam ciasto do lodówki do stężenia na minimum 2 godziny.
Potem zalałam ciasto galaretką pastelową i ponownie wstawiłam do lodówki na minimum 3 - 4 godziny.
Smacznego.
Przepis autorski.
"Podróże małe i duże"
Natura |
2 komentarze
super bo porzeczki dodają kwaśności temu pysznemu ciastu :)
OdpowiedzUsuńZapraszam do moich przepisów i wpisów dotyczących blogosfery :) statystyki bloga kulinarnego
Dziękuje i pozdrawiam.
UsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.