Tortille podpieczone na patelni są chrupiące i aromatyczne a daktyle ze szpinakiem znakomity tworzą duet.
Sałatkę podałam na dodatkowej tortilli jako talerzu i to był znakomity pomysł bo zwinęliśmy je sobie w rulon i wcinaliśmy.
Polecam serdecznie.
Sałatka ze szpinaku i daktyli z chrupiącą tortillą.
Składniki: 2 porcje
- 1 cebula
- 50 g daktyli
- 2 łyżeczki białego octu winnego
- 3 tortille
- 40 g płatków migdałowych
- szczypta nitek chili
- 100 g szpinaku
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 łyżka masła
- 1 łyżka oliwy
- sól morska
Cebulę pokroiłam w piórka a daktyle wzdłuż na ćwiartki.
Skropiłam wszystko octem winnym, wymieszałam i odstawiłam na kilka minut.
Tortillę pokroiłam w romby i podsmażyłam na rozgrzanym maśle, dodałam płatki migdałowe i razem podsmażałam aż się zrumieniły.
Pozostawiłam do przestygnięcia a potem doprawiłam nitkami chili i solą.
2 tortille podsmażyłam na maśle w całości.
Umyłam i osuszyłam szpinak i wyłożyłam go do miski, dodałam daktyle i podsmażone tortille i wymieszałam, skropiłam sokiem z cytryny i dodałam oliwę, wymieszałam.
Podałam na talerzu z tortilli.
Smacznego.
Przepis z archiwum.
"Podróże małe i duże"
Koźlarz |
0 komentarze
Prześlij komentarz
Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.