Takiego jednak z kalmarami w całości i groszkiem jeszcze na moich talerzach nie było, polecam gorąco.
Słodki groszek i chrupiące kalmary to idealne połączenie, popróbujcie, zapraszam.
Użyłam tutaj włoskiego ryżu arborio z truflami który jeszcze bardziej podkręca smak dania ale jeśli nie macie to użyjcie zwykłego ryżu do risotto.
Risotto z groszkiem zielonym i kalmarami.
- 1 szklanka ryżu arborio z truflami
- 2 cebule dymki
- 2 - 3 gałązki estragonu
- 1 ząbek czosnku
- olej do smażenia risotto
- 200 ml wina półsłodkiego jasnego
- ok. 600 ml bulionu warzywnego
- 2 łyżki sera manchego do posypania
- ok. 600 g kalmarów baby w całości
- olej kokosowy do smażenia
- mąka kokosowa do smażenia kalmarów
- 250 g zielonego, surowego groszku
- 1 łyżka masła
Kalmary umyłam i osuszyłam, odcięłam tuby od macek.
Szalotkę i czosnek drobniutko posiekałam.
Groszek umyłam i blanszowałam w osolonej wodzie 3 minuty, odcedziłam.
Drobno posiekałam estragon, starłam ser na tarce.
Na patelni rozgrzałam łyżkę oleju i podsmażyłam na nim czosnek i cebulę.
Potem dodałam na patelnię ryż i smażyłam 2 minuty, wlałam wino - uwaga pryska - i mieszając cały czas czekałam aż ryż wchłonie wino.
Teraz łyżka po łyżce dolewałam gorącego bulionu i cały czas mieszałam.
Dolewałam następną łyżkę dopiero jak poprzednia została wchłonięta przez ryż.
Gdy cały bulion został wchłonięty przez ryż zdjęłam risotto z ognia, dodałam masło i estragon, wymieszałam i dodałam groszek.
Kalmary obtaczałam w mące kokosowej i smażyłam na rozgrzanym oleju kokosowym po 3 minuty z każdej strony aż zrobiły się chrupiące.
Nie smażcie kalmarów za długo bo będą twarde.
Podałam risotto z kalmarami i posypałam startym serem.
Smacznego.
Przepis kuchni włoskiej autorski.
"Podróże małe i duże"
Rusałka Polowiec Szachownica |
0 komentarze
Prześlij komentarz
Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.