Pyszne, puchate i zniknęły szybko, do porannej kawy smakowały wybornie.
Polecam serdecznie wszystkim smakoszom placuszków.
Placuszki z serkiem i maślanką z czereśniami.
Składniki:
- 1 szklanka maślanki
- 150 g serka homogenizowanego naturalnego
- 2 jaja
- szczypta soli
- 1,5 szklanki mąki pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sodki
- garść czereśni
- cukier puder do posypania
Do miski wlałam maślankę, dodałam serek, jaja i dokładnie wymieszałam.
Dodałam teraz mąkę wymieszaną z sodą, proszkiem do pieczenia i solą.
Wymieszałam całość na gładkie ciasto.
Z czereśni usunęłam pestki.
Na rozgrzany olej nakładałam 2 łyżki ciasta, smażyłam aż brzegi zaczynały się ścinać i wtedy ułożyłam na wierzchu połówki czereśni lekko je wciskając w ciasto.
Przewracałam placuszki na drugą stronę i dosmażałam.
Podałam z czereśniami i posypane cukrem pudrem.
Smacznego.
Przepis autorski.
"Podróże małe i duże"
Bociania rodzina |
4 komentarze
wyglądają pysznie :) tylko skąd ty teraz wzięłaś czereśnie? u mnie już dawno nie ma
OdpowiedzUsuńA z Makro, polecam, są pyszne.
UsuńBardzo lubimy wszelakie placuszki i naleśniczki:))))Twoje wyglądają przepysznie:)))Pozdrawiam serdecznie:))
OdpowiedzUsuńDziękuje Reniu, pozdrawiam.
UsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.