Tym razem dodałam do nich gulasz i podałam na sposób węgierski.
Smakowały wybornie i zniknęły bardzo szybko.
Polecam, spróbujcie.
Placki ziemniaczane z gulaszem i papryką po węgiersku.
Składniki:
Placki:
- 1,5 kg ziemniaków startych na tarce
- 1 jajo
- 1 cebulka starta na tarce
- sól do smaku
- 4 pełne łyżki mąki pszennej
- olej do smażenia
- 500 g rosbeftu wołowego
- 1 łyżeczka czubrycy czerwonej
- 1 łyżeczka papryki czerwonej
- sól
- pieprz
- 1 szklanka wody
- olej do smażenia
- 1 czerwona papryka
Najpierw zrobiłam gulasz.
Mięso osuszyłam i pokroiłam na małe kawałki.
Obsmażyłam je na oleju na złoty kolor ze wszystkich stron, zalałam wodą.
Dodałam teraz do mięsa czubrycę, sól i pieprz oraz słodką paprykę i zagotowałam.
Gotowałam pod przykryciem ok. 45 minut aż mięso stało się miękkie.
Ziemniaki i cebulę starłam na tarce jarzynowej, dodałam do masy jajo, sól i mąkę i dokładnie wymieszałam.
Smażyłam na oleju placki średnicy ok. 20 cm.
Paprykę pokroiłam w paseczki.
Ułożyłam placek na talerzu, na nim mięso z gulaszu, potem paprykę w paskach i polałam całość sosem.
Smacznego.
Przepis kuchni węgierskiej.
"Podróże małe i duże"
Karolinka w akcji |
2 komentarze
placek po węgiersku to moje ulubione danie
OdpowiedzUsuń----------------------------------
http://bit.ly/2eq3TuE
Fajnie że smakuje Ci placek po węgiersku ale proszę na przyszłość nie wklejać linków, i tak ich nie otwieram i warto by było się przedstawić.
UsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.