Natkę marchewki przeważnie wyrzucamy, ja też do niedawna wyrzucałam ale ma ona w sobie za dużo dobrych składników aby lądowała w koszu.
Wykorzystajmy ją do pesto, będzie znakomite do makaronu czy kanapek, jako sos do burgerów.
Zachęcam do robienia, a Wy co robicie z natki marchewki?
Pesto z natki pietruszki, marchewki i botwinki.
Składniki:
- 3 - 4 duże liście botwiny
- 1 pęczek natki pietruszki
- nać z 1 pęczka marchwi
- 2 ząbki czosnku
- 60 - 70 ml oleju z pestek winogron
- 30 g sera manchego lub innego długodojrzewającego
- sól do smaku
- sok z cytryny do smaku
Włożyłam liście do blendera, dodałam posiekany czosnek, starty ser oraz odrobinę soli.
Zmiksowałam wszystko na pastę, teraz dodawałam olej ale nie wszystko na raz ponieważ nie zawsze cały olej zostanie zużyty.
Zróbcie sobie o konsystencji takiej jaka Wam potrzebna.
Jeszcze raz wszystko zmiksowałam i doprawiłam do smaku solą i sokiem z cytryny.
Smacznego.
Przepis autorski.
"Podróże małe i duże"
Sasanka |
0 komentarze
Prześlij komentarz
Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.