Dziś pokażę Wam przepis na pampuchy które można wykorzystać do mięs, gulaszów i sosów.
Są pyszne, puszyste i bardzo fajnie wchłaniają sosy wszelakie.
Ja podałam je z gulaszem z pręgi wołowej.
Pyszny obiad na stół wjechał, polecam.
Pampuchy - kluski na parze.
Składniki:
- 500 g mąki pszennej T 650
- 1 paczuszka drożdży instant - 7 g lub 20 g drożdży świeżych
- 1 -1 i 1/2 szklanki ciepłego mleka
- 1 łyżka cukru trzcinowego
- 2 jaja
- 3 łyżki stopionego masła
- Mąkę, drożdże, cukier, jaja i rozpuszczone masło wymieszałam, po czym stopniowo dodawałam podgrzane mleko.
- Nie wszystko naraz bo może nie będzie tyle potrzebne.
- Wyrobiłam gładkie, elastyczne ciasto.
- Uformowałam z ciasta kulę, włożyłam do miski i przykryłam ściereczką.
- Miskę z ciastem ustawiłam w ciepłym miejscu na około godzinę aby ciasto podwoiło swoją objętość.
- Jeśli używacie świeżych drożdży należy zrobić zaczyn czyli drożdże wymieszać z łyżeczką cukru i łyżką mąki, dodać 1/3 szklanki mleka, wymieszać i pozostawić do wyrośnięcia na 15 minut.
- Potem postępujemy tak samo jak przy drożdżach instant.
- Wyrośnięte ciasto wyjęłam na oprószony mąką blat i szklanką maczaną w mące wykrawałam bułeczki.
- Ułożyłam je na blacie posypanym mąką i pozostawiłam pod przykryciem na około 20 minut do wyrośnięcia.
- Następnie przygotowałam garnek - ja na garnek naciągam tetrę i zawiązuje na brzegach gumką bo nie mam garnka do gotowania na parze, a do garnka wlewam do 1/3 wysokości wodę.
- Kluski ułożyłam na tetrze i przykryłam garnek miską.
- Kluski parowałam ok. 10 minut.
- Podałam z gulaszem z pręgi wołowej.
0 komentarze
Prześlij komentarz
Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.