Wzięłam nożyce i poobcinałam aby rosły jeszcze piękniej i wpadłam na pomysł że skoro i tak mam robić na obiad małże to czemu nie wykorzystać moich ziół właśnie do małży?
Rezultat jest zaskakujący pozytywnie oczywiście, danie wyszło pyszne i aromatyczne a małże skąpane w tym sosie wyborne,
Polecam gorąco bo danie warte wypróbowania.
Małże użyjcie jakie uda się Wam kupić, ja zdobyłam hiszpańskie i są one bardzo aromatyczne i pachnące morzem śródziemnym, bardzo mięsiste.
Małże hiszpańskie w sosie czosnkowo - ziołowym.
Składniki:
- 1 cebula
- 3 ząbki czosnku
- 1 papryczka chili bez pestek
- 2 łyżki oliwy
- 1 kg małży hiszpańskich oczyszczonych
- 1/2 szklanki bulionu warzywnego
- garść posiekanych ziół: szałwia, bazylia, estragon, hyzop, majeranek, oregano, tymianek, lubczyk
- 150 ml śmietanki 30 %
- 100 ml czerwonego półsłodkiego wina
- chleb do podania
Wszystkie zioła umyłam i osuszyłam posiekałam.
Małże kupiłam zamrożone więc je rozmroziłam razem z wodą w której pływały.
Cebulę, papryczkę i czosnek drobniutko posiekałam.
W dużym garnku wymieszałam oliwę razem z cebulą, papryczką i czosnkiem, podsmażyłam.
Dodałam wino, bulion i śmietankę, zagotowałam i wrzuciłam małże wraz z wodą w której pływały.
Przykryłam garnek i gotowałam do momentu aż muszle się otworzyły, jakieś 3 - 5 minut, dodałam wówczas zioła i gotowałam jeszcze minutę.
Podałam z chlebem.
Ta zupa w której dusiły się małże jest rewelacyjna i w niej moczę chlebek.
Smacznego.
Przepis autorski.
"Podróże małe i duże"
Las Julianowski |
0 komentarze
Prześlij komentarz
Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.