piątek, 16 września 2016

Małże hiszpańskie w sosie czosnkowo - ziołowym

Poszłam do mojego mini ogródka, ziół w nich mnóstwo, wyrosły kępy pachnących i aromatycznych ziół.
Wzięłam nożyce i poobcinałam aby rosły jeszcze piękniej i wpadłam na pomysł że skoro i tak mam robić na obiad małże to czemu nie wykorzystać moich ziół właśnie do małży?
Rezultat jest zaskakujący pozytywnie oczywiście, danie wyszło pyszne i aromatyczne a małże skąpane w tym sosie wyborne,
Polecam gorąco bo danie warte wypróbowania.
Małże użyjcie jakie uda się Wam kupić, ja zdobyłam hiszpańskie i są one bardzo aromatyczne i pachnące morzem śródziemnym, bardzo mięsiste.
Małże hiszpańskie w sosie czosnkowo - ziołowym.



                  Składniki:
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 papryczka chili bez pestek
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 kg małży hiszpańskich oczyszczonych 
  • 1/2 szklanki bulionu warzywnego
  • garść posiekanych ziół: szałwia, bazylia, estragon, hyzop, majeranek, oregano, tymianek, lubczyk
  • 150 ml śmietanki 30 %
  • 100 ml czerwonego półsłodkiego wina
  • chleb do podania


Wszystkie zioła umyłam i osuszyłam posiekałam.
Małże kupiłam zamrożone więc je rozmroziłam razem z wodą w której pływały.
Cebulę, papryczkę i czosnek drobniutko posiekałam.
W dużym garnku wymieszałam oliwę razem z cebulą, papryczką i czosnkiem, podsmażyłam.
Dodałam wino, bulion i śmietankę, zagotowałam i wrzuciłam małże wraz z wodą w której pływały.
Przykryłam garnek i gotowałam do momentu aż muszle się otworzyły, jakieś 3 - 5 minut, dodałam wówczas zioła i gotowałam jeszcze minutę.
Podałam z chlebem. 
Ta zupa w której dusiły się małże jest rewelacyjna i w niej moczę chlebek.


Smacznego.
Przepis autorski.
"Podróże małe i duże"
Las Julianowski

0 komentarze

Prześlij komentarz

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy Blogger