Urlopy dobiegły końca i nasze spotkania podczas Wypiekania na śniadanie wróciły na właściwe tory.
Tym razem do wyboru dwie propozycje czyli właśnie małdrzyki krakowskie jak również duńskie bułeczki.
Dziś małdrzyki a za chwilę i bułeczki wkleję.
Małdrzyki są mega puszyste i bardzo smakowite.
Wystarczy tylko ser dość tłusty dobrze zmiksować z dodatkami i pyszne placuszki zajadamy na śniadanie czy deser.
Małdrzyki krakowskie.
Składniki:
- 500 g tłustego twarogu
- 2 całe jaja
- 1 żółtko
- 1 łyżka stopionego masła
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- 4 pełne łyżki mąki pszennej
- olej do smażenia
- cukier puder do posypania
- galaretka z kwiatów bzu czarnego do podania
Do
miski wkruszyłam ser, dodałam jaja, cukier waniliowy, roztopione i
ostudzone masło i mąkę, zmiksowałam blenderem na puszystą masę.
Na patelni
rozgrzałam olej i łyżką maczaną w tłuszczu nakładałam porcje masy
serowej, lekko ją rozpłaszczyłam łyżką na kształt placuszka i jak się
przyrumieniły delikatnie obróciłam je na drugą stronę, dosmażałam.Usmażone małdrzyki układałam na papierowym ręczniku kuchennym i po osączeniu z nadmiaru tłuszczu, posypałam je cukrem pudrem.
Podałam dodatkowo z galaretką z kwiatów bzu czarnego.
Smacznego.
Wypiekanie na śniadanie na innych blogach:
Różowa kuchnia
Ewa w kuchni
Moje domowe kucharzenie i tu
Życie zaczyna się w kuchni
Ewa Szczepińska zdjęcie z FB
Marta Średniawa zdjęcie Instagram
Pasja smaku
Przy kuchennym stole
"Podróże małe i duże"
Leśne poduszki |
12 komentarze
Są cudowne! :) Kocham takie placki. Zapraszam na mojego bloga kulinarnego. :) https://jaglusia.wordpress.com/
OdpowiedzUsuńDzięki wielkie, nie wklejaj proszę więcej linków w komentarzu ok?
UsuńOch ja lubię takie placuszki.
OdpowiedzUsuńDorotko czuję ich cudowny zapach.
Pozdrawiam:)
Pachnie u Ciebie? super. Pozdrawiam Łucjo.
UsuńPyszne małdrzyki, dziękuję za powakacyjne wypiekanie Dorotko.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam :)
I ja dziękuję Ewo.
UsuńCudowne na śniadanie!
OdpowiedzUsuńPrzepyszne to prawda.
UsuńPychota, wspaniale że przypomniałaś mi te placki. Znam je z dzieciństwa gdy ser biały był bardzo tani. Pozdrawiam serdecznie.
OdpowiedzUsuńTeraz też będą smakować wybornie, polecam. Dzięki Grażynko.
UsuńKiedy na nie patrze czuję , że mam ochotę bu je zjeść .Dziękuję za wspólne wypiekanie.
OdpowiedzUsuńDziękuje Joasiu.
UsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.