Imbir rozgrzewa i koi pragnienie a pomarańcza nawadnia, dzięki temu w znakomitym połączeniu wylądowały w lemoniadzie, polecam gorąco.
Lemoniada imbirowo - pomarańczowa.
Składniki:
- 3 łyżeczki herbaty earl grey
- ok. 4 cm korzenia imbiru
- 80 g brązowego cukru
- 4 - 6 łyżek soku z cytryny
- 200 ml soku z pomarańczy
- skórka starta z 1/2 pomarańczy
- 300 ml dobrze schłodzonej wody mineralnej
Herbatę wsypałam do szklanki, zalałam 1 litrem wrzącej wody i parzyłam 4 - 5 minut.
Potem przecedziłam herbatę i wlałam napar do dzbanka, wystudziłam.
Imbir obrałam i starłam na tarce.
Do garnka wlałam 125 ml wody i wsypałam cukier, dodałam starty imbir i gotowałam do uzyskania gęstości syropu, wystudziłam.
Dodałam sok z cytryny.
Napar herbaciany połączyłam z sokiem z pomarańczy, skórką z pomarańczy, syropem i wodą mineralną, wymieszałam.
Do dzbanka wrzuciłam kostki lodu.
Smacznego.
Przepis z archiwum.
"Podróże małe i duże"
Krwawnik |
4 komentarze
Jakie to musi być pyszne! :)
OdpowiedzUsuńDziękuję.
Usuńmoje smaki;) ach piła bym chętnie;)
OdpowiedzUsuńCieszę się że przypadła do gustu.Pozdrawiam Angeliko.
UsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.