Zaraz sezon tych ogrodowych minie a to z nich najlepsza jest ta właśnie konfitura którą przedstawiam.
Wiele nie potrzeba a efekt zaskakująco pyszny.
Robicie konfitury, dżemy z brzoskwiń? podajcie mi jakieś fajne przepisy.
Konfitura brzoskwiniowa , szybka i pyszna.
Składniki:
- 1 kg dojrzałych brzoskwiń
- 1 kg cukru żelującego 1:1
Przygotowanie konfitury:
- Brzoskwinie przepołowiłam i wyjęłam z nich pestki, zasypałam całym kilogramem cukru żelującego, wymieszałam i pozostawiłam na 3 godziny pod przykryciem.
- Po tym czasie zagotowałam zawartość garnka i gotowałam pod przykryciem 15 minut.
- Jeśli brzoskwinie się jeszcze niedostatecznie rozpadną wystarczy rozgnieść je tłuczkiem do mięsa.
- Przełożyłam konfiturę do wymytych i wyparzonych słoików i zakręciłam, postawiłam do góry dnem do wystygnięcia.
Smacznego.
Pomysł własny.
"Podróże małe i duże"
Bociania stołówka |
2 komentarze
Tez robiłam, ale z mniejszą dawką cukru i wyszły brzoskwinie w syropie zamiast drzemu:). Tak więc będę musiała zrobić jeszcze jedno podejście. Zastanawiałam się też, czy nie obrać ich ze skóry bo tak się brzydko poodzielala
OdpowiedzUsuńAle brałaś cukier żelujący? Z cukrem żelującym powinno być ok.
UsuńJeśli skóra Ci przeszkadza to je sparz i obierz.
Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.