Ja tutaj użyłam oliwek czarnych ale jeśli wolicie zielone też będą ok., zielone jednak mają bardziej wyrazisty smak.
Chleb robi się dość szybko razem z wyrastaniem a po około godzinie wyrośnięty bochen wjeżdża do piekarnika, popróbujcie koniecznie, polecam.
Chleb pszenny z oliwkami.
Składniki: 2 keksówki 26 x 12
- 700 g mąki pszennej T 650
- 100 g mąki graham T 1850
- 1,5 łyżeczki soli
- 1/2 szklanki czarnych oliwek
- 700 ml wody
- 40 g świeżych drożdży
Drożdże rozpuściłam w wodzie, wymieszałam.
Do miski wsypałam obie mąki, dodałam sól, wymieszałam.
Dodałam wodę z rozpuszczonymi drożdżami i dobrze wymieszałam.
Na koniec dodałam całe oliwki i jeszcze raz delikatnie wymieszałam.
Keksówki wysmarowałam masłem i wysypałam mąką.
Równo rozłożyłam ciasto chlebowe do foremek, wyrównałam wierzch i pod przykryciem pozostawiłam do wyrastania na około godzinę.
Jak chleb wyrósł do wysokości foremek spryskałam wierzch wodą i piekłam w piekarniku nagrzanym do 200 C z opcją grzania góra/dół przez 45 - 50 minut.
Po upieczeniu wyjęłam bochny z foremek i studziłam na kratce.
Smacznego.
Przepis autorski.
"Podróże małe i duże"
W wiśniowym sadzie |
2 komentarze
Pyszny chlebek :)
OdpowiedzUsuńNie zaprzeczę, dziękuję.
UsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.