środa, 7 września 2016

Chleb pszenno - jęczmienny na drożdzach z przyprawą węgierską

Ten chleb jest niebiański w smaku, lekko pachnący przyprawą węgierską, puszysty i sprężysty.
Doskonały do kanapek, na pierwsze czy drugie śniadanie.
Najlepszy jest jednak z masłem jeszcze ciepły, chrupiąca skórka i delikatny miąższ, polecam.
Chleb pszenno - jęczmienny na drożdżach z przyprawą węgierską.


                   Składniki:
  • 400 g mąki pszennej T 650
  • 100 g mąki pszennej graham T 1850
  • 150 g mąki jęczmiennej
  • 25 g świeżych drożdży
  • 2 łyżki oleju
  • 1,5 łyżeczki soli 
  • szczypta cukru
  • 500 ml wody
  • 1 pełna łyżka przyprawy węgierskiej 

Do miski robota wsypałam wszystkie mąki, dodałam sól i cukier i przyprawę węgierską i wymieszałam przy użyciu haka chlebowego.
Można wszystko wykonywać ręcznie ale ja skoro mam robot chętnie korzystam z jego usług.
Drożdże skruszyłam do mąki, dodałam olej i wodę i wymieszałam.
Jak składniki połączyły się w ciasto wyrabiałam je przez około 8 minut.
Ciasto ma być elastyczne i jednolite.
Wyjęłam ciasto na blat i podsypując mąką uformowałam z niego okrągły bochen.
Nacięłam go dość głęboko, umieściłam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i pozostawiłam pod przykryciem na około godzinę, półtorej.
Piekarnik nagrzałam do 250 C z opcją grzania góra/dół i wstawiłam do niego naczynie z wodą.
Piekłam chleb 10 minut po czym zmniejszyłam temperaturę do 220 C i piekłam jeszcze 30 minut.
Po postukaniu w spód chleba powinien być głuchy odgłos.
Studziłam chleb na kratce.
Smacznego.
Przepis autorski.
"Podróże małe i duże"
Las Julianów/k Dalikowa

10 komentarze

  1. Las piękny :)
    Chleb w sam raz dla mnie. Mąka jęczmienna jeszcze czeka na wypróbowanie. W środku chlebek wspaniale wygląda!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Las jest uroczy, magiczny, chleb przepyszny więc polecam upiecz sobie pyszny bochen.

      Usuń
  2. cudny chlebuś!

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam domowe pieczywo. Jego smak nie ma sobie równych. Na moim blogu pojawił się przepis na pełnoziarniste bułki :)

    OdpowiedzUsuń
  4. piękny chleb i jaki musi być smaczny skoro na sam widok ślinka cieknie;)

    OdpowiedzUsuń

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy Blogger