Polecam każdemu ten chlebek bo jest prosty w wykonaniu a efekt pyszny.
Zapraszam do pieczenia.
Chleb na maślance.
Składniki: forma 30 x 12
- 450 g mąki pszennej T 450
- 1 szklanka maślanki
- 4 czubate łyżki majonezu
- 1 łyżeczka musztardy stołowej
- 8 g suchych drożdży lub 20 g świeżych
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka cukru
- 1 jajo do smarowania
Do miski robota wsypałam mąkę, drożdże, sól, cukier oraz dodałam maślankę, majonez i musztardę i dokładnie wymieszałam.
Jeśli macie drożdże świeże należy rozprowadzić je ze szczyptą cukru i 1/3 szklanki wody i pozostawić do napuszenia na ok. 15 minut, potem dodać do ciasta, reszta bez zmian.
Ciasto odstawiłam pod przykryciem na 30 minut.
Po 30 minutach ciasto wyjęłam na stół, zarobiłam podsypując mąką, uformowałam podłużny bochenek.
Foremkę wyłożyłam papierem do pieczenia i przeniosłam do niej ciasto, ponacinałam wierzch.
Przykryłam foremkę ściereczką i pozostawiłam do wyrośnięcia, na około godzinę.
Po wyrośnięciu posmarowałam wierzch chleba roztrzepanym jajem.
Piekłam chleb w piekarniku nagrzanym do 170 C z opcją grzania góra/dół przez 50 - 55 minut lub do suchego patyczka.
Upieczony chleb wyjęłam z formy i studziłam na kratce.
Smacznego.
Źródło.
"Podróże małe i duże"
Łąkowy roztrzepaniec |
6 komentarze
Pyszny chleb. Domowy najlepszy
OdpowiedzUsuńO tak Słodkie okruszki, z domowym nic się nie równa.
UsuńChleba z majonezem i musztardą jeszcze nie piekłam, ciekawa jestem jak smakował :)
OdpowiedzUsuńNo niestety Ewo dopóki nie spróbujesz to się nie przekonasz, zachęcam zatem do pieczenia.
Usuńale pychotka, wypróbuję w wolnej chwili przepis;)
OdpowiedzUsuńPolecam, jest naprawdę wyborny.
UsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.