wtorek, 27 września 2016

Błyskawiczny, domowy majonez

Kupujecie majonez czy raczej robicie sami?
Ja różnie ale częściej robię sama w domu i zajmuje mi to około 2 - 3 minut.
Jak to robię zapytacie? zaraz wszystko opiszę.
Majonez tak zrobiony jest gęsty, aromatyczny i doprawiony tak jak lubicie i to od Was zależy czy będzie on bardziej czosnkowy czy bardziej kwaśny albo słony.
Każdy najlepszy ze sklepu nie daje rady z domowym pysznym majonezem.
Kiedyś majonez robiła moja babcia ale trwało to bardzo długo i ubijała i ubijała trzepaczką a potem jej się zważył bo dodała za dużo oleju na raz i pracę zaczynała od nowa by w rezultacie wyszło jej dużo majonezu a potrzebowała tylko trochę.
Teraz jak już mamy blendery ręczne sprawa ucierania majonezu będzie błyskawiczna, zachęcam do spróbowania.
Domowy majonez, szybki i prosty.

            
Składniki: słoiczek 500 ml
  • 2 całe jajka
  • 1/3 - 1/2 łyżeczki soli - jak lubicie i do czego chcecie potem użyć majonezu
  • szczypta pieprzu białego lub czarnego 
  • 1 łyżeczka musztardy stołowej lub Dijon
  • 2 - 3 łyżki soku z cytryny albo 1 - 2 łyżki octu winnego
  • 1 szklanka oleju roślinnego np. rzepakowy
Dodatkowo jeśli lubicie:
  • czosnek świeży
  • siekane zioła
  • siekane kapary
  • siekana papryczka chili
  • Inne wersje:
  • 50 ml oleju więcej jeśli chcemy gęsty majonez 
  • odrobina gorącej wody jeśli majonez ma być rzadszy
Przygotowanie majonezu:
  • Do zrobienia majonezu używam blendera z nasadką miksującą tzw. "żyrafy".
  • Potrzebuje także pojemnika wysokiego najlepiej takiego z wyposażenia blendera.
  • Jaja umyłam szczoteczką a potem je sparzyłam 3 sekundy we wrzącej wodzie.
  • Do pojemnika wbiłam 2 całe jaja, potem dodałam sól, pieprz, musztardę, sok z cytryny oraz olej.
  • Końcówkę blendera wkładam do samego dna, włączam i miksuję jakieś 10 sekund aż na dnie naczynia zacznie się robić emulsja, potem cały czas miksując podnoszę blender ku górze a wraz z nim podnosi się majonez - jego poziom.
  • Jak dotarłam do samej góry miksując nadal opuszczam 2 - 3 razy blender a potem unoszę.
  • Majonez gotowy a jeśli chcę smakowy to dodaję dodatki teraz i zajadam pyszny sos, na pewno zdrowszy niż ze sklepu.
Smacznego.
Źródło.
"Podróże małe i duże"
Perłowiec malinowiec

0 komentarze

Prześlij komentarz

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy Blogger