Nie umiem opisać na czym polega to coś ale przepięknym oberżynom nie umiem się oprzeć.
Tym razem piękne bakłażany nafaszerowałam kuskusem, i są pyszne, polecam.
Danie poleca się również dla wegan i wegetarian jako samodzielne danie, zresztą ja weganką nie jestem a zjadłam ze smakiem nie dojadając niczego więcej.
Bakłażan faszerowany kuskusem.
Składniki:
- 2 średnie bakłażany
- 1 duża szalotka
- 3 ząbki czosnku
- 1 papryczka chili
- 80 g kaszy kuskus
- 1 duży pomidor
- 6 suszonych gruszek
- 1/2 łyżeczki kuminu
- 1 łyżeczka kolendry
- 2 - 3 gałązki oregano
- 8 papryczek galicyjskich padron
- sól morska
- pieprz z kolendrą
- 2 łyżki suszonego koperku
Miąższ drobno posiekałam.
Kasze wsypałam do miseczki, zalałam wrzątkiem tak aby przykryć kaszę, przykryłam miskę talerzem i pozostawiłam do napęcznienia i przestudzenia.
Na patelni rozgrzałam olej i podsmażyłam na nim posiekaną cebulę, potem dodałam posiekany czosnek, papryczkę chili i pokrojony bakłażan.
Smażyłam jakieś 5 minut po czym dodałam kmin, roztartą kolendrę, pokrojonego w kosteczkę pomidora i smażyłam kolejne 5 minut, pozostawiłam do przestygnięcia.
Dodałam do warzyw kasze kuskus, listki oregano, suszony koperek oraz posiekane gruszki suszone a także posiekane wraz z pestkami papryczki padron.
Doprawiłam do smaku solą i pieprzem z kolendrą, wymieszałam dokładnie.
Nadziałam połówki bakłażanów farszem lekko go dociskając.
Piekłam w piekarniku nagrzanym do 180 C z opjcą grzania góra/dół przez 40 - 45 minut.
Smacznego
Przepis autorski.
"Podróże małe i duże"
Orszelina
2 komentarze
Wyglądają pięknie pysznie i bardzo wytwornie:)))Trzeba wypróbować:))))Pozdrawiam serdecznie:))
OdpowiedzUsuńSmakują wybornie i warte są wypróbowania, polecam Reniu.
UsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.