Teraz do bułek zamiast świeżych listków czosnku dodaję kwiaty zwykłego albo suszony niedźwiedzi albo solony niedźwiedzi czy wreszcie zwykły zmiażdżony połączony z suszonym niedźwiedzim.
W każdy przypadku bułki są wyśmienite i gorąco je polecam.
Zawijane bułki z czosnkiem niedźwiedzim.
Składniki:
- 500 g mąki pszennej typ 650
- 7 g suszonych drożdży instant
- 350 ml letniej wody
- 2 łyżki oliwy
- 1,5 łyżeczki soli
- 100 g miękkiego masła
- 60 g świeżego czosnku niedźwiedziego lub jak podałam wyżej
- szczypta soli szczypta pieprzu
- białko
Do misy robota wsypałam mąkę, dodałam sól, drożdże, oliwę oraz wodę i wymieszałam, wyrabiałam ok. 5 minut.
Pozostawiłam ciasto pod przykryciem na około godzinę do wyrośnięcia.
Miękkie masło zmiksowałam z listkami czosnku niedźwiedziego i przyprawami.
Wyrośnięte ciasto wyjęłam na blat i podzieliłam na 8 równych części.
Każdą część rozwałkowałam na placek wielkości ok. 20 cm bok.
Każdy placek posmarowałam masłem z czosnkiem zostawiając brzegi i zwinęłam w roladę.
Roladę nacięłam wzdłuż na dwie części zostawiając koniec nierozcięty.
Zwinęłam je w warkocz a potem zwinęłam i złączyłam końce w koło.
Tak uformowane bułki ułożyłam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i pozostawiłam na 30 minut do wyrośnięcia.
Wyrośnięte bułeczki posmarowałam roztrzepanym białkiem i wstawiłam do nagrzanego do 180 C piekarnika z opcją grzania góra/dół na 17 - 20 minut aż bułki ładnie się zarumienią.
Bułki studziłam na kratce.
Smacznego.
Źródło.
"Podróże małe i duże"
Czerwcowa czubajka kania |
0 komentarze
Prześlij komentarz
Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.