Wywar z kaczki jest bardzo aromatyczny i nadaje zupie jedynego i niepowtarzalnego smaku.
Polecam gorąco na wiosenne jak i inne dni w roku.
Wiosenna zupa kalafiorowa na wywarze z kaczki.
- 1 korpus z kaczki
- 1 pęczek młodej marchewki
- 2 - 3 duże młode ziemniaki
- 1 młody seler z natką
- 1 mały kalafior
- sól morska
- 3 ziarna ziela angielskiego
- 2000 - 2500 ml wody
- 2 łyżki masła klarowanego
- 2 łyżki mąki pszennej
- pieprz czarny
Przygotowanie zupy:
- Marchewkę umyłam, pokroiłam w plastry.
- Ziemniaki po umyciu pokroiłam w kostkę.
- Selera po umyciu pokroiłam wraz z natką na paseczki.
- Kalafiora podzieliłam na różyczki.
- Korpus z kaczki wypłukałam pod zimną wodą, zalałam zimną wodą w garnku, dodałam ziele angielskie i sól i gotowałam na maleńkim ogniu ok. godziny.
- Wyjęłam teraz mięso a do wywaru dodałam pokrojone warzywa i gotowałam 15 minut do miękkości.
- Na patelni rozgrzałam masło klarowane i podsmażyłam na nim mąkę, wlałam zasmażkę do zupy, zagotowałam i doprawiłam do smaku solą i pieprzem.
- Dzięki zasmażce zupa jest bardzo esencjonalna.
Przepis autorski.
"Podróże małe i duże"
Czerwcowa kwitnąca lipa |
2 komentarze
na wywarze z kaczki jeszcze nie gotowałam kalafiorowej
OdpowiedzUsuń-----------------------------------
http://bit.ly/2eq3TuE
Czas to zmienić.
UsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.