Tutaj wykorzystałam szparagi białe i zielone.
Które szparagi wolicie? białe czy zielone? ja osobiście zielone, chrupiące i jędrne.
Tarta ze szparagami to idealna propozycja na obiad, polecam.
Szparagowa tarta.
Składniki: forma 20 x 20
Ciasto:
- 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej
- 125 ml jogurtu naturalnego
- szczypta soli
- 125 g zimnego masła
- 1 pęczek białych szparagów - 500 g
- 1 pęczek zielonych szparagów - 500 g
- 2 jaja
- 1/2 szklanki maślanki
- sól morska
- pieprz kolorowy
- 1 łyżeczka kozieradki
- 1/2 szklanki startego żółtego sera
Przygotowanie:
- Najpierw zagniotłam szybko ciasto z podanych składników, owinęłam je w folię spożywczą i włożyłam do lodówki na godzinę.
- Szparagi i zielone i białe umyłam, odłamałam końcówki i blanszowałam w lekko osolonej wodzie 3 minuty, odcedziłam i przestudziłam.
- Dno formy do tarty wyłożyłam ciastem zawijając brzegi i ułożyłam na nim szparagi na zmianę raz biały, raz zielony.
- Jaja wymieszałam z maślanką, kozieradką, solą i świeżo mielonym pieprzem kolorowym i zalałam mieszanką szparagi.
- Wstawiłam do piekarnika nagrzanego do 180 C z opcją grzania góra/dół i piekłam 15 minut po czym posypałam startym serem i piekłam jeszcze 15 minut aż wierzch się zrumienił a ser roztopił.
Smacznego.
Przepis autorski.
"Podróże małe i duże"
Kwiaty bzu czarnego |
2 komentarze
moje kochane szparagi;)ale mi ochoty narobiłaś pysznie po prostu;)
OdpowiedzUsuńPo to tu jestem Angeliko, polecam.
UsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.