Najlepiej smakuje tego samego dnia.
Polecam dla "leniuchów" chlebowych, nie trzeba tutaj czekać aż urośnie, on rośnie sam w piecu.
Razowy chleb na sodzie ze słonecznikiem.
Składniki:
- 200 g mąki pszennej T 650
- 20 g mąki pszennej graham T 1850
- 1 płaska łyżeczka sody
- 1 szklanka - 250 ml maślanki
- 1/2 łyżeczki soli
- 1/3 szklanki pestek słonecznika
- Do misy robota wsypałam obie mąki, sól, sodę i wymieszałam.
- Teraz dodałam maślankę i chwilę wyrabiałam.
- Ciasto przełożyłam na omączony blat i wyrobiłam kulę.
- Jeśli lepi się do rąk podsypcie mąką.
- Z ciasta uformowałam bochenek, ułożyłam go na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, chleb nacięłam głęboko na krzyż.
- Piekłam bochen w piekarniku nagrzanym do 200 C z opcją grzania góra/dół przez 40 minut.
- Po upieczeniu studziłam chleb na kratce.
Przepis kuchni irlandzkiej.
"Podróże małe i duże"
Truskawki |
4 komentarze
Wygląda bardzo apetycznie! :)
OdpowiedzUsuńJest pyszny.
UsuńOooo... Bardzo fajny przepis.
OdpowiedzUsuńNo i szybki.
Muszę spróbować.:))
Szybki przepis, smaczny chleb, czegóż chcieć więcej, pieczemy. Pozdrawiam Malowana Słońcem.
UsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.