Mąka razowa do ciasta a w środku dość nietypowo bo agrest czerwony i orzechy włoskie a smak? wyborny, polecam gorąco.
Do knedli podałam smażone czereśnie na maśle z pieprzem.
Połączenie wyborne ale to już musicie sprawdzić sami, polecam.
Razowe knedle z czerwonym agrestem, orzechami włoskimi i smażonymi czereśniami.
Składniki:
Ciasto na knedle:
- 1 kg ugotowanych ziemniaków
- 100 g mąki pszennej T 650
- 100 g mąki pszennej graham T 1850
- 1 jajo
- szczypta soli
- 100 g czerwonego agrestu
- 1/2 szklanki orzechów włoskich
Najpierw ugotowałam ziemniaki, przecisnęłam je przez praskę i pozostawiłam do wystudzenia.
Ja robię to przeważnie dzień wcześniej i wtedy knedle nie rozpadają się.
Ugotowane ziemniaki wyłożyłam na stolnicę, dodałam obie mąki, jajo, sól i szybko zagniotłam ciasto.
Im dłużej wyrabiacie tym ciasto zaczyna się lepić i wtedy trzeba je podsypywać mąką a przez to staje się twarde.
Z ciasta zrobiłam wałki grubości wałka do ciasta i podzieliłam na kawałki.
Z każdego kawałka zrobiłam placuszek, ułożyłam na nim po 2 owoce agrestu i połówkę orzecha włoskiego i zlepiłam brzegi, zrobiłam kulkę.
I tak do końca składników.
Zagotowałam osoloną wodę i do gotującej wkładałam knedle.
Gotowałam 2 minuty od wypłynięcia na niedużym ogniu.
Kluski są bardzo delikatne, należy uważać aby się nie rozpadły.
Podałam ze smażonymi czereśniami z pieprzem.
Smacznego.
Przepis autorski.
"Podróże małe i duże"
Jabłuszka |
2 komentarze
Pysznie wyglądają:)))nigdy takich nie robiłam:)))Pozdrawiam serdecznie:))
OdpowiedzUsuńNadrabiaj Reniu, nadrabiaj.
UsuńPozdrawiam.
Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.