Zupa jest bardzo aromatyczna i bardzo smakowita.
Jest bardzo pożywna i doskonale zaspokoi głód.
Prowansalska zupa bazyliowa.
- 4 duże pomidory - świeże lub z puszki
- 2 marchewki
- 250 g małej kolorowej fasoli suchej
- 5 ząbków czosnku
- 3 ziemniaki
- 2 - 5 łyżek oliwy
- garść makaronu małe kolanka
- garść bazylii
- 2 - 3 łyżki startego parmezanu
Przygotowanie zupy:
- Fasolę dzień wcześniej namoczyłam w 1500 ml zimnej wody na noc.
- Gotowałam fasolę w tej samej wodzie do miękkości, po upływie około 30 minutach dodałam do fasoli pokrojoną w plastry marchewkę.
- Gdy fasola była już miękka dodałam pokrojone w kostkę ziemniaki oraz pokrojone pomidory - sparzone i obrane ze skórki.
- Wsypałam do garnka suchy makaron i gotowałam jeszcze jakieś 20 minut.
- Tuż przed zdjęciem z ognia dodałam roztarty i wymieszany z oliwą i bazylią czosnek, wcześniej zmiksowałam je ze sobą.
- Doprawiłam zupę solą i pieprzem.
- Na talerzu posypałam startym parmezanem.
Przepis kuchni francuskiej.
"Podróże małe i duże"
Ciechocinek |
0 komentarze
Prześlij komentarz
Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.