Takie pasty na letnie dni są idealnym uzupełnieniem śniadania.
Pasta z jajek i ogórka zielonego.
Składniki:
- 6 jaj na twardo
- 1/2 pęczka szczypiorku
- biała część z niedużego pora
- 3 - 4 ogórki gruntowe
- 2 - 3 łyżki majonezu
- 1 łyżeczka miękkiego masła
- sól morska
- pieprz
Przygotowanie pasty:
- Jaja ugotowałam na twardo, wystudziłam i obrałam ze skorupek, starłam do miski na tarce jarzynowej.
- Do jajek dodałam masło i utarłam widelcem.
- Ogórki obrałam i starłam na tarce jarzynowej, umieściłam je na sicie aby nadmiar soku odpłynął.
- Dodałam osączone ogórki do jajek.
- Szczypior posiekałam, drobno pokroiłam także pora, dodałam do jaj.
- Teraz dodałam sól i pieprz do smaku oraz majonez i dokładnie wymieszałam.
- Przed podaniem schłodziłam.
Przepis autorski.
"Podróże małe i duże"
Pijalnia Wód Krystynka - Ciechocinek |
2 komentarze
Dorotko zdecydowałam się dzisiaj i zrobiłam Twoją pastę.Mogę z czystym sumieniem napisać że jest rewelacyjna a smakuje bosko.Jesteś wspaniałą kuchareczką i bardzo Ci dziękuję za ten przepis ale też za zdjęcie Ciechocinka który odwiedziłam wraz z mężem w maju i jesteśmy zachwyceni atmosferą tam panującą.Pozdrawiam Cię serdecznie i życzę wielu wspaniałych przepisów a ze swej strony obiecuję że będę często zaglądać na Twój blog bo już masz we mnie fankę Twoich przepisów.Jola z Dolnego śląska.
OdpowiedzUsuńJolu sprawiłaś mi tym komentarzem niekłamana radość, dziękuję. Zapraszam tak często jak tylko będziesz chciała, gotuj i chwal się tym co upichcisz. Że pomogłam w odwiedzinach Ciechocinka tez się ciesze bo to super uzdrowisko.
UsuńPozdrawiam Jolu serdecznie.
Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.