Zakupiłam mrożoną ośmiornicę i do gotowania.
Dzięki temu że jest zamrożona łatwiej daje się ją przyrządzać a po ugotowaniu mięso jest kruche i miękkie.
Ośmiornica z ryżem po portugalsku.
Składniki:
- 1 mrożona ośmiornica ok. 1 kg
- 2 listki laurowe świeże
- 2 średnie cebule
- 150 g pora pokrojonego w krążki
- 2 marchewki pokrojone w kostkę
- 350 g białego ryżu basmati
- pęczek posiekanej natki pietruszki
- 2 gałązki naci z selera
- sól morska
Zamrożoną ośmiornicę włożyłam do garnka, wlałam 1 szklankę wody, dodałam listek laurowy i 1 obraną cebulę w całości.
Garnek nakryłam pokrywką i gotowałam na małym ogniu aż cebula była miękka, wtedy też i ośmiornica była ugotowana.
Wyjęłam ośmiornicę z garnka zachowując wywar - ok. 700 ml.
W garnku rozgrzałam oliwę i zeszkliłam na niej drugą posiekaną cebulę i pora.
Potem dodałam marchew pokrojoną w plasterki i dusiłam pod przykryciem 10 minut.
Następnie wsypałam na patelnię ryż i smażyłam ok. 2 minut ciągle mieszając po czym wlałam bulion z gotowania ośmiornicy.
Doprawiłam do smaku solą i pod przykryciem gotowałam 15 minut.
Ośmiornicę pokroiłam na kawałki i dodałam do gotowego już ryżu, wymieszałam.
Na koniec posypałam całość posiekaną natką pietruszki i selera.
Smacznego.
Przepis kuchni portugalskiej.
"Podróże małe i duże"
Wśród lawendy |
2 komentarze
Pychotka musiało być:-)
OdpowiedzUsuńNo, było przepyszne, zachęcam do wypróbowania.
UsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.