Arbuz to 90 % wody a reszta to kwintesencja smaku więc fajnie go wykorzystać do zrobienia lemoniady.
Polecam z kostkami lodu.
Lemoniada arbuzowa.
Składniki:
- 1 litr wody mineralnej mocno schłodzonej
- 2 łyżki cukru trzcinowego
- sok z 1 cytryny
- 500 g miąższu z arbuza
- kostki lodu
- kilka listków bazylii
Syrop schłodziłam.
Miąższ arbuza przetarłam przez sito o dość dużych oczkach aby tylko nasiona zostały na sicie.
Do dzbanka wlałam resztę wody mineralnej, sok z arbuza, syrop, wymieszałam.
Wsypałam kostki lodu.
Podałam z listkami bazylii.
Smacznego.
Przepis własny.
"Podróże małe i duże"
Ciechocinek |
4 komentarze
Uwielbiam domowe lemoniady, Twoja wygląda pysznie i orzeźwiająco :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiamy
Pozdrawiam Dziewczyny, polecam lemoniadę.
UsuńŚwietny przepis na nadchodzące upały:)))Pozdrawiam serdecznie:))
OdpowiedzUsuńWłaśnie dziś wypiłam cały litr, upał niemiłosierny. Pozdrawiam.
UsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.