Uwielbiamy zupy i niezła kolekcja pysznych uzbierała się na blogu, zajrzyjcie pod zakładkę ZUPY.
Dzisiejsza zupa jest rewelacyjna, treściwa i aromatyczna, z serii kremowej.
Użyłam do niej wywaru z gotowania ośmiornicy ale równie dobrze nada się wywar z warzyw czy tylko woda.
Polecam gorąco, popróbujcie.
Krem z czerwonej soczewicy z mlekiem kokosowym.
- 150 g czerwonej soczewicy
- 2 łyżki oleju
- 1 duża cebula
- 1/2 łyżeczki ostrej czerwonej papryki
- 1/4 łyżeczki sproszkowanej gałki muszkatołowej
- 1/2 łyżeczki mielonego imbiru
- 1 czerwona papryka
- 1 zielona papryka
- 2 szklanki wywaru z gotowania ośmiornicy lub warzywnego
- 2 szklanki mleka kokosowego
- sól morska
- pieprz czarny
Przygotowanie zupy:
- Soczewicę wsypałam do miski i zalałam wrzątkiem, pozostawiłam na 5 minut i odcedziłam na sicie.
- W dużym garnku rozgrzałam olej, zeszkliłam na nim drobno pokrojoną cebulę, dodałam przyprawy.
- Smażyłam 3 - 4 minuty.
- Papryki pokroiłam w cząstki i dodałam do garnka, dodałam także osączoną soczewicę.
- Smażyłam ciągle mieszając jeszcze 5 minut, po czym wlałam do garnka wywar z ośmiornicy i gotowałam pod przykryciem 10 minut.
- Dodałam teraz mleko kokosowe i gotowałam pod przykryciem 35 - 40 minut.
- Zestawiłam garnek z ognia i zmiksowałam jego zawartość ale nie do całkowitego zmiksowania ale tak by zostały kawałki takie na ząb.
- Doprawiłam do smaku solą i pieprzem.
Przepisz archiwum.
"Podróże małe i duże"
Pijalnia Wód Zdrojowych "Krystynka" w Ciechocinku |
4 komentarze
lubię takie treściwe zupy :)
OdpowiedzUsuńPolecam do wypróbowania, jest przepyszna.
UsuńZupa wygląda apetycznie. Właśnie mam mleczko kokosowe i jutro ją ugotuję :)
OdpowiedzUsuńNino i jak zupa smakowała?
UsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.