niedziela, 28 sierpnia 2016

Krem z czerwonej soczewicy z mlekiem kokosowym

Kolejna pyszna zupa wylądowała na naszym stole.
Uwielbiamy zupy i niezła kolekcja pysznych uzbierała się na blogu, zajrzyjcie pod zakładkę ZUPY.
Dzisiejsza zupa jest rewelacyjna, treściwa i aromatyczna, z serii kremowej.
Użyłam do niej wywaru z gotowania ośmiornicy ale równie dobrze nada się wywar z warzyw czy tylko woda.
Polecam gorąco, popróbujcie.
Krem z czerwonej soczewicy z mlekiem kokosowym.

Składniki:
  • 150 g czerwonej soczewicy
  • 2 łyżki oleju
  • 1 duża cebula
  • 1/2 łyżeczki ostrej czerwonej papryki
  • 1/4 łyżeczki sproszkowanej gałki muszkatołowej
  • 1/2 łyżeczki mielonego imbiru
  • 1 czerwona papryka
  • 1 zielona papryka
  • 2 szklanki wywaru z gotowania ośmiornicy lub warzywnego
  • 2 szklanki mleka kokosowego
  • sól morska
  • pieprz czarny
Przygotowanie zupy:
  • Soczewicę wsypałam do miski i zalałam wrzątkiem, pozostawiłam na 5 minut i odcedziłam na sicie.
  • W dużym garnku rozgrzałam olej, zeszkliłam na nim drobno pokrojoną cebulę, dodałam przyprawy.
  • Smażyłam 3 - 4 minuty.
  • Papryki pokroiłam w cząstki i dodałam do garnka, dodałam także osączoną soczewicę.
  • Smażyłam ciągle mieszając jeszcze 5 minut, po czym wlałam do garnka wywar z ośmiornicy i gotowałam pod przykryciem 10 minut.
  • Dodałam teraz mleko kokosowe i gotowałam pod przykryciem 35 - 40 minut.
  • Zestawiłam garnek z ognia i zmiksowałam jego zawartość ale nie do całkowitego zmiksowania ale tak by zostały kawałki takie na ząb.
  • Doprawiłam do smaku solą i pieprzem.
Smacznego.
Przepisz archiwum.
"Podróże małe i duże"
Pijalnia Wód Zdrojowych "Krystynka" w Ciechocinku

4 komentarze

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy Blogger