wtorek, 30 sierpnia 2016

Kotlety z jaj i grzybów

Sezon grzybowy w pełni, choć w moich lasach grzybów jak na lekarstwo.
Garść kurek jednak znalazłam i tutaj znalazły swoje zastosowanie, właśnie w kotletach.
Kotlety są pyszne i aromatyczne a podałam je z kiszonymi rzodkiewkami.
Polecam serdecznie pyszny obiad.
Kotlety z jaj i grzybów.


                 Składniki:
  • 10 jaj ugotowanych na twardo
  • 2 jaja surowe
  • garść kurek
  • 1/2 czerwonej papryki
  • 2 ząbki czosnku
  • 4 młode cebulki dymki ze szczypiorem
  • 1,5 łyżeczki soli ziołowej
  • 2 łyżki sosu ostrygowego
  • pieprz
  • 10 pełnych łyżek bułki tartej
  • bułka tarta do obtaczania
  • olej kokosowy do smażenia

Jaja ugotowałam na twardo, ostudziłam i obrałam, drobno posiekałam, przełożyłam do miski.
Posiekałam także czosnek, cebulki i szczypiorek, dodałam do jaj.
Kurki oczyściłam i również drobno posiekałam, dodałam do miski z jajami.
Paprykę po obraniu posiekałam i również trafiła do miski z jajami.
Teraz do jaj wbiłam 2 świeże jaja, dodałam sól ziołową i pieprz oraz 10 łyżek bułki tartej i sos ostrygowy i rękoma wyrobiłam jednolitą masę.
Pozostawiłam masę na 10 minut aby bułka wchłonęła wilgoć.
Potem lepiłam wilgotnymi dłońmi nieduże kotlety, obtaczałam je w bułce tartej i smażyłam z obu stron na niedużym ogniu na złoty kolor.
Podałam z kiszonymi rzodkiewkami.
Smacznego.
Przepis autorski.
"Podróże małe i duże"
Pieprznik jadalny czyli pospolite kurki

4 komentarze

  1. oj, a u nas w lesie jest dużo grzybów, choć kurki już się powoli kończą.
    Bardzo pomysłowe te kotleciki jajeczne z grzybami :)

    OdpowiedzUsuń

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy Blogger