Wkładamy do garnka nasze ulubione owoce by potem cieszyć się pysznym deserem, całkiem zdrowym i pożywnym z mnóstwem witamin.
Jabłka to wdzięczny temat deserów a tutaj jest ich całe mnóstwo, pysznych i aromatycznych.
Sok z jabłek najlepiej wyciskać na bieżąco aby był bez konserwantów i cukru dodatkowego.
Zaczynamy gotowanie?
Kisiel jabłkowy z jabłkami.
- 500 ml soku z jabłek świeżo wyciśniętego
- sok z 1/2 cytryny
- 1 całe jabłko starte razem ze skórką na dużych oczkach
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
Przygotowanie kisielu:
- Jabłko umyłam i wraz ze skórką starłam na tarce o grubych oczkach, skropiłam sokiem z cytryny.
- Świeżo wyciśnięty sok z jabłek wlałam do garnka, odlałam 1/2 szklanki.
- Mąkę rozprowadziłam odlanym sokiem.
- Sok w garnku zagotowałam i wlałam do niego rozrobiona mąkę, zagotowałam.
- Teraz dodałam do kisielu starte jabłko i gotowałam jakieś 2 minuty.
- Przelałam kisiel do pucharków, podałam z czipsami jabłkowymi.
- Wybornie smakuje na zimno jak i na gorąco.
Przepis z archiwum.
"Podróże małe i duże"
Ciechocinek - Park Zdrojowy |
4 komentarze
Uwielbiam takie deserki :) Pysznie wygląda :)
OdpowiedzUsuńI pysznie smakuje, polecam.
UsuńTaki kisiel z tartymi jabłkami robiła moja mama. Wspaniałe wspomnienie dzieciństwa :)
OdpowiedzUsuńTo prawda, wspaniałe wspomnienia.
UsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.