Miałam mango dojrzałe i pachnące i miałam jogurt a ponieważ uwielbiam mango lassi więc doszłam do wniosku że takie połączenie w postaci ciasta będzie znakomite.
Tak też zrobiłam i w rezultacie ciasto z owocami na zimno wyszło znakomite.
Polecam serdecznie bo mało przy nim pracy a efekt znakomity.
Mangowy jogurtownik.
- okrągłe biszkopty na dno tortownicy - mała paczka wystarczy
- 150 ml śmietany 36 %
- 2 łyżki cukru pudru trzcinowego
- 1/2 łyżki żelatyny
- 1 galaretka jabłko - mięta
- 1/2 szklanki wrzącej wody
- 1 dojrzały owoc mango
- 100 g truskawek
Przygotowanie:
- Na dnie tortownicy ułożyłam okrągłe biszkopty.
- Galaretkę rozpuściłam razem z żelatyną w połowie szklanki wody, przestudziłam.
- Śmietankę ubiłam z cukrem na sztywną pianę i dodałam do niej przestudzoną galaretkę z żelatyną, szybko wymieszałam aby nie porobiły się grudki.
- Truskawki umyłam i osuszyłam, obrałam, pokroiłam na połówki.
- Owoc mango obrałam i pokroiłam w kostkę, 3/4 włożyłam do masy śmietanowej razem z 3/4 truskawek i wymieszałam.
- Wylałam masę na biszkopty a na wierzchu ułożyłam resztę mango i truskawek.
- Włożyłam jogurtownik do lodówki na minimum 3 godziny.
Smacznego.
Przepis własny.
"Podróże małe i duże"
Grzybienie ogrodowe |
4 komentarze
bardzo smacznie wygląda ten jogurtownik :)
OdpowiedzUsuńDziękuje Gabrielo.
UsuńTwój jogurtowiec wygląda pięknie i pewnie jest bardzo smaczny :)
OdpowiedzUsuńJest pyszny to prawda, polecam.
UsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.