czwartek, 25 sierpnia 2016

"Japonki nie tyją i się nie starzeją" Naomi Moriyama, William Doyle - recenzja książki

Jest taki kraj, w którym kobiety żyją dłużej, niż gdziekolwiek indziej na ziemi.
Książka "Japonki nie tyją i się nie starzeją" Naomi Moriyama i Williama Doyla Wam ten kraj przybliży i wszystko co związane ze zdrowym żywieniem w tym kraju.
Wskaźnik otyłości jest tam najniższy spośród krajów rozwiniętych. Czterdziestoletnie kobiety wyglądają tam tak, jak gdyby miały dwadzieścia lat.
Wiem wiem, powiecie że to geny sprawiają że kobiety japońskie wyglądają młodo i są zdrowe, owszem ale nie tylko.
To kraj, w którym kobiety mogą cieszyć się jedną z najsmaczniejszych kuchni świata, a jednak wskaźnik otyłości wynosi u nich zaledwie 3 procent, co stanowi jedną trzecią wskaźnika otyłości Francuzek i mniej niż jedną dziesiątą u Amerykanek.
To zarazem wysoko uprzemysłowiony kraj, który stanowi potęgę gospodarczą na świecie.
Ten kraj to Japonia.
I warto wiedzieć, dlaczego dzieje się tam coś niezwykłego.
Nie jest to książka z poradami dietetycznymi ani o tym, jak przyrządzać sushi.
To wprowadzenie do zupełnie nowego sposobu jedzenia w domu gotowania w stylu japońskim, a to, co jedzą japońskie rodziny jest inne i o wiele prostsze, niż możesz się spodziewać.
Pokazuje odkrycia ekspertów z zakresu długości życia oraz otyłości, którzy dzielą się swoją wiedzą na temat tego, w jaki sposób zwyczaje żywieniowe Japończyków wpływają na ich dobre zdrowie.
Pomaga zrozumieć, dlaczego Japonia jest krajem najzdrowszych ludzi na świecie.
Podtytuł brzmi: Pyszne sposoby zachowania młodości, dobrej sylwetki i zdrowia.
I o tym wszystkim podaje książka.
Autorka opowiada o tokijskiej kuchni swojej matki i takie oto motto do rozdziału:
"Ludzie gromadzą się pełni radości,
Na stole piętrzą się potrawy i napoje.
Dla każdego pokolenia aż do końca świata,
Z każdym dniem jest coraz piękniej.
I tak mijają lata,
A przyjemność się nie kończy."

- Tradycyjne błogosławieństwo japońskie
W drugim rozdziale autorka zagląda do mandarynkowego gaju swoich dziadków.
W każdym rozdziale jakiś pyszny przepis się znajdzie aby jeszcze łatwiej było nam zrozumieć ten zwyczaj, tą filozofię jedzenia Japończyków.

Następny rozdział jest o tym jak moją, Twoją, naszą kuchnię łatwo można przekształcić w tokijską.
Tutaj zdanie które mówi że najprawdopodobniej w Twojej kuchni jest wszystko czego będziesz potrzebować w kuchni japońskiej.
W kolejnym rozdziale dowiadujemy się o 7 filarach kuchni japońskiej.
Motto rozdziału:
"Jeśli doświadczasz przyjemności jedzenia czegoś,
czego przedtem nie próbowałeś, to twoje życie będzie wydłużone o siedemdziesiąt pięć dni"
- Japońskie przysłowie ludowe

Pomyślałam że ja też przedłużyłam sobie według tej filozofii życie nie raz , nie dwa bo uwielbiam próbować nowe rzeczy i w większości przypadków sprawia mi to niekłamaną przyjemność.
Kolejny rozdział to Dieta samurajów
i najpierw opowieść o historii diety samurajów a potem spis zakupów samuraja.
Na koniec autorka proponuje prawdziwą ucztę czyli epilog.
Książka przypadła mi do gustu i raz jeszcze przestudiuje rady autorki i kilka wdrożę i do mojego życia.
Polecam gorąco.
Książkę otrzymałam dzięki uprzejmości księgarni internetowej Zdrowe Podejście.
http://zdrowepodejscie.pl/japonki-nie-tyja-i-sie-nie-starzeja-moriyama-naomi-doyle-william,p359444,c

4 komentarze

  1. Muszę w końcu ją przeczytać, bo przewija się chyba wszędzie ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo ciekawa pozycja. Z chęcią bym się czegoś nowego dowiedziała, zwłaszcza w sferze kulinarnej...

    OdpowiedzUsuń

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy Blogger