Ciasto bowiem upiekłam z samych zdrowych składników więc po zjedzeniu kawałka czy dwóch można je bezpiecznie spalić.
Mnie zauroczyło bardzo i polecam serdecznie.
Do wypieku ciasta użyłam foremki aluminiowej 27 x 17 Gosia - sprytne patenty.
Jaglane brownie.
Składniki: Forma 27 x 17
- 1 szklanka kaszy jaglanej suchej
- 150 g jogurtu naturalnego
- 1 szklanka mleka - najlepiej roślinnego
- 3 łyżki masła orzechowego
- 5 łyżek kakao
- 2 łyżki miodu
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- garść daktyli
- 100 g czekolady gorzkiej
- 1/2 szklanki mąki owsianej
- cukier puder do posypania
- 1 marakuja do dekoracji
- kilka daktyli do dekoracji
Kaszę jaglaną wsypałam na sito i płukałam gorącą woda wprost z kranu przez kilka minut.
Zagotowałam w garnku 3 szklanki wody i wsypałam do niej przepłukaną kaszę, zamieszałam, przykryłam garnek pokrywką i gotowałam na maleńkim ogniu przez 25 minut, potem wyłączyłam ogień i pod przykryciem pozostawiłam kaszę na 5 minut, potem wystudziłam.
Daktyle wsypałam do miseczki i zalałam wrzącą wodą do wysokości daktyli na 30 minut, potem zmiksowałam razem z wodą na gładką masę.
Czekoladę drobno posiekałam.
Do miski wsypałam przestudzoną kaszę jaglaną, włożyłam papkę z daktyli, dodałam miód, kakao, mleko, jogurt, masło orzechowe, a także mąkę owsianą i proszek do pieczenia i całość zmiksowałam.
Na koniec dodałam posiekaną czekoladę i wymieszałam łyżką.
Formę natłuściłam olejem i wyłożyłam do niej ciasto.
Piekłam brownie w piekarniku nagrzanym do 180 C z opcją grzania góra/dół przez 45 - 50 minut.
Przestudzone ciasto posypałam cukrem pudrem trzcinowym, posypałam posiekanymi daktylami i ziarenkami z przeciętej marakui.
Smacznego.
Źródło.
"Podróże małe i duże"
Klon japoński |
4 komentarze
Musi być przeepyszne! :)
OdpowiedzUsuńZapraszam na nowy post. :) https://jaglusia.wordpress.com/2016/08/29/pancakes/
Zapewniam że takie właśnie jest.
UsuńBardzo lubię jaglankę. Przepis zabieram do zrobienia :)
OdpowiedzUsuńJestem pewna że zasmakuje. Pozdrawiam.
UsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.