Pyszne, pachnące gołąbki najlepiej smakują teraz latem jak kapusta świeża i mięciutka wtedy w krótkim czasie obiad gotowy.
Lubicie gołąbki? , my uwielbiamy.
Gołąbki z młodej kapusty.
Składniki:
- 1 główka młodej kapusty
- 500 g mięsa mielonego wołowo - wieprzowego
- 1 szklanka suchego ryżu basmati
- 2 łyżki sosu ostrygowego
- 1 łyżka soli ziołowej
- 2 cebule dymki wraz ze szczypiorem
- garść liści bazylii
- ew. sól morska do smaku
- 1 szklanka bulionu wołowego
Najpierw zajęłam się kapustą, wycięłam głąb i sparzyłam ją całą wrzątkiem w garnku.
Porozdzielałam liście od środka.
Ryż zalałam 1,5 szklanki wody, posoliłam do smaku i gotowałam pod przykryciem, nie mieszając przez 15 minut, wystudziłam.
Do miski przełożyłam mięso, dodałam wystudzony ryż, posiekaną dymkę ze szczypiorem, posiekaną bazylię, sos ostrygowy i sól ziołową i wyrobiłam na jednolitą masę.
Na każdy liść kapusty układałam porcję mięsa z ryżem i zawijałam, najpierw boki a potem w rulon.
Gołąbki układałam w garnku na dnie którego ułożyłam pierwszy z główki liść kapusty.
Po ułożeniu ciasno gołąbków w garnku, zalałam je bulionem i gotowałam na maleńkim ogniu przez około 20 minut.
Podałam z sosem paprykowym.
Smacznego.
Przepis autorski.
"Podróże małe i duże"
Bylica piołun |
2 komentarze
Muszę przyznać, że już dawno nie jadłam gołąbków a przecież to takie pyszne tradycyjne danie :) Super Ci wyszły i pewnie pyszne. Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńPyszne, pyszne, koniecznie musisz zrobić bo to takie pyszne, tradycyjne danie , pozdrawiam.
UsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.