Można użyć rzecz jasna innych owoców, jednak w tym zestawieniu smakują wybornie.
Polecam serdecznie.
Ciasto jogurtowe z truskawkami i czerwoną porzeczką.
Składniki: forma 24 x 24
- 1 duże jajo
- 150 g cukru pudru
- 140 ml oleju
- 400 ml jogurtu greckiego
- 450 g mąki pszennej tortowej
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- sok wyciśnięty z 1 średniej cytryny
- skórka otarta z 1 cytryny
- 250 g truskawek
- 250 g porzeczki czerwonej
- cukier puder do posypania
Mąkę, sodę, proszek do pieczenia przesiałam do miski, dodałam skórkę otartą z cytryny i wymieszałam.
W drugiej misce wymieszałam jajo z cukrem, sokiem z cytryny i jogurtem.
Do mokrych dodałam suche składniki, wymieszałam do połączenia składników, ciasto jest dość gęste.
Blaszkę wyłożyłam papierem do pieczenia i wyłożyłam na nie ciasto, wyrównując brzeg.
Na wierzchu ciasta ułożyłam połówki truskawek, przekrojoną strona do góry i wysypałam kulki porzeczek lekko je wciskając w ciasto.
Piekłam ciasto w 160 - 170 C z termoobiegiem - bez niego 180 C - przez 60 minut lub do suchego patyczka.
Upieczone, przestudzone ciasto posypałam cukrem pudrem.
Smacznego.
Źródło.
"Podróże małe i duże"
Las Julianów/k Dalikowa |
4 komentarze
Bardzo lubię ciasta z czerwoną porzeczką. Mroże je i w zimie nawet robię. Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńMałgosiu ja tez mrożę dużo owoców bo to znakomity sposób na zatrzymanie lata tym razem w mrożonkach.
UsuńCiekawy przepis z porzeczką, ja pewnie dałbym tylko truskawki jak zawsze :)
OdpowiedzUsuńNie lubisz porzeczek? czy może z lenistwa? bo nie chce się szukać, obierać? Tak tylko się droczę, z truskawkami będzie znakomite.
UsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.